Direct naar artikelinhoud

Groot-Brittannië zette 23 Russische diplomaten uit na zenuwgasaanval. Nu betalen de Russen met gelijke munt

Rusland zet 23 Britse diplomaten het land uit. Het is een vergeldingsmaatregel voor de uitwijzing van evenzoveel Russische ambassademedewerkers in Londen. De diplomatieke spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië zijn afgelopen week hoog opgelopen nadat een voormalige Russische dubbelagent en zijn dochter bewusteloos werden aangetroffen in Salisbury.

Onderzoek rondom de plek van de vergiftiging van dubbelagent SkripalBeeld getty

Volgens de Britten zijn ze het slachtoffer van een aanval met gifgas van Russische makelij. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson noemde het vrijdagavond zeer waarschijnlijk dat de Russische president Vladimit Poetin persoonlijk de opdracht heeft gegeven voor de aanslag op Sergej Skripal en diens dochter Julia.

De felle reactie van Moskou liet niet lang op zich wachten: zaterdagochtend werd de Britse ambassadeur, Laurie Bristov, ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hem werd niet alleen verteld dat 23 diplomaten binnen een week Rusland moeten verlaten, maar ook dat de beoogde opening van een Brits consulaat in St. Petersburg niet doorgaat, en dat de British Council, een culturele organisatie in de hoofdstad, gesloten wordt.

Groot-Brittannië beschuldigt Rusland, maar dat ontkent

Bristov stond na afloop van zijn gesprek op het ministerie kort de pers te woord. Hij verdedigde de uitzetting van Russische diplomaten; de aanslag met gifgas op vader en dochter Skripal wordt als  'een aanval op Groot-Brittannië'  beschouwd. 'We hebben het recht ons te verdedigen', aldus de ambassadeur.

Moskou heeft deze week herhaaldelijk ontkend iets met de dood van  het tweetal te maken te hebben. Volgens de Russen kan Londen de beschuldigingen aan hun adres niet staven met bewijzen.

Rusland en Groot-Brittannië zinspelen op verdere maatregelen

De Britse ambassadeur kreeg zaterdag ook te horen dat er mogelijk nog nieuwe stappen genomen worden tegen zijn land. De regering in Londen heeft eveneens gezinspeeld op verdere maatregelen. Zo zouden rijke Russen in Groot-Brittanië financieel aangepakt kunnen worden. Volgens de BBC aarzelt Londen, om de diplomatieke rel niet verder te laten escaleren.

De spanningen tussen de twee landen kunnen niettemin verder oplopen als de resultaten bekend worden van het politieonderzoek naar de mysterieuze dood van een Russische balling in Londen. Nikolaj Gloeskjov werd maandag dood aangetroffen in zijn woning. Er zijn aanwijzigingen dat hij door wurging om het leven is gekomen. De Britse politie legt vooralsnog geen verband met de gebeurtenissen in Salisbury. Vader en dochter Skripal worden behandeld in een ziekenhuis; volgens Britse media is hun situatie 'kritiek'.


Waarom veel erop wijst dat Rusland achter de liquidatiepoging van ex-spion Skripal zat

Een van de ergste verraders die Rusland heeft gekend, zo omschreef de Russische geheime dienst FSB Sergej Skripal toen hij in 2006 terechtstond wegens het doorgeven van geheimen aan de Britse MI6. Hij werkte toen voor de Russische militaire inlichtingdienst. Dit is de man die de Russen woest maakte. (+)

Het lijkt een scène uit een spionagefilm: een voormalige Russische dubbelspion die het slachtoffer is van een liquidatiepoging van zijn vroegere baas. Volgens de Britse regering werd er zenuwgas gebruikt tegen Sergei Skripal en zijn dochter. Vijf vragen over het gebruik van zenuwgas, en waarom alles erop wijst dat een staat achter de mislukte liquidatiepoging zat.