© .

Van de ene fantasywereld naar de andere: Khaleesi als femme fatale in tweede Star Wars spin-off

De melkweg hier ver ver vandaan waar Star Wars zich afspeelt, lijkt steeds dichterbij onze aarde te liggen. Intussen maken we bijna jaarlijks een uitstapje naar deze fantasywereld, en we moeten daarvoor niet eens overschakelen naar lichtsnelheid. We geraken ook zonder hyperdrive in de cinemazaal. Woensdag verschijnt de tweede spin-off in de filmreeks ‘Solo: a Star Wars Story’, waarin we in de voorgeschiedenis duiken van Han Solo en heel wat bekende personages hun rentree maken, weliswaar met een iets ander gezicht.

Nele Coune

LANDRO CALRISSIAN

We maakten voor het eerst kennis met Lando Calrissian en zijn voorliefde voor capes in ‘Episode V: The Empire Strikes Back’. Meteen werd duidelijk dat de charismatische kaarter, gokker, smokkelaar en de oorspronkelijke kapitein van YT-1300 492727ZED - de Millennium Falcon voor de vrienden - en Han Solo een rijke voorgeschiedenis hadden. Zo won Solo het geliefde schip van Lando tijdens een spelletje sabacc.Billy Dee Williams gaf twee films lang gestalte aan de besnorde ondernemer. Voor de jongere versie van Lando koos Disney voor Donald Glover (34), die beweert dat een actiefiguurtje van Lando het allereerste speelgoedje was dat hij als kind kreeg. Een mooi verhaaltje natuurlijk voor Disney, maar het is uiteraard ook mooi meegenomen dat Glover enorm populair is als acteur in onder andere ‘Community’ en ‘Atlanta’ en als rapper onder de naam Childish Gambino.

HAN SOLO

3.720 op 1. Zo groot was de kans volgens C-3PO dat Han Solo succesvol tussen de asteroïden zou navigeren in ‘The Empire Strikes Back’. De kans dat Disney een nieuwe acteur zou vinden om de rol van Solo - het personage dat dankzij Harrison Ford legendarisch werd - te spelen, was blijkbaar zo’n 3.000 op 1. Zoveel acteurs werden er immers geïnterviewd voor de rol. Blijkbaar had men na het eerste gesprekje al mogen stoppen, want Alden Ehrenreich (28) - op dat moment vooral bekend van ‘Beautiful Creatures’ en ‘Hail Caesar!’ - was de eerste die ze spraken. “We hebben hem verschillende keren laten terugkomen, pushten hem en testten zijn mogelijkheden uit. Hij bracht elke keer iets nieuws met een geweldig gevoel voor humor”, vertellen de originele regisseurs Phil Lord en Chris Miller, die tijdens de chaotische productie vervangen werden door Ron Howard.

Sinds het begin was het duidelijk dat men geen impressie van Ford zijn Solo wilde. “Maar er hangt een speciale sfeer rond dat personage en hij heeft zijn eigen lichaamstaal die Alden meteen onder de knie had”, aldus Howard.

Harrison Ford kon het - naar eigen zeggen - geen rat’s ass schelen wie zijn blaster zou overnemen, maar hij was wel bereid om zijn opvolger advies te geven en sprak met hem af. “Ford vertelde mij: ‘Als iemand ernaar vraagt, zeg dan maar gewoon dat ik je alles gezegd heb wat je moest weten, maar dat je er niets meer over mag zeggen”’, bekende Ehrenreich.

CHEWBACCA

Denkt u een geluid te horen dat lijkt op de vermenging van vier beren, een leeuw, een zeehond, een walrus en een das? Dan is het waarschijnlijk de brul van de Wookiee Chewbacca. Uiteraard geen film over Han Solo zonder zijn trouwe vriend en copiloot Chewie. Vijf films lang kon men beroep doen op de vriendelijke Britse reus Peter Mayhew, die met zijn 2,21 m ideaal was voor het spelen van de harige alien. Sinds ‘The Last Jedi’ is Chewbacca iets gekrompen en van nationaliteit veranderd. Joonas Suotamo (31) is met zijn 2,11 meter zo’n 10 cm minder impressionant dan Mayhew. Dat hij uit Finland komt, is gelukkig niet te horen, want Chewbacca spreekt toch enkel Shyriiwook.

DE NIEUWE GEZICHTEN

Emila Clarke is zowat de natte droom van iedere nerd geworden, want na ‘Game Of Thrones’ en ‘Terminator Genisys’ maakt ze nu ook haar intrede in het Star Wars-universum als Qi’ra. De femme fatale met een blaster groeide samen met Solo op in de straten van Corellia.Huurling Tobias Beckett, gespeeld door Woody Harrelson, leerde Han Solo alles wat hij moest weten om te overleven als smokkelaar. Hij is Solo’s Yoda, bij wijze van spreken. Alleen is hij eerder geïnspireerd op Long John Silver uit ‘Treasure Island’ dan de groene jedi.De originele reeks had R2-D2, ‘The Force Awakens’ introduceerde BB-8, ‘Rogue One’ kon terugvallen op de humor van K-2SO en dus moest ‘Solo: A Star Wars Story’ ook zijn eigen droid hebben. In dit geval is dat L3-37, de trouwe partner van Lando.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer