Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

Nieuws
In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen
anp
vrijdag 19 april 2024 om 09:35 aangepast 10:47
Afbeelding
beeld anp

Het is voor het eerst dat dit soort misbruik van een Belgische fertiliteitsarts naar buiten komt. Het misbruik werd ontdekt nadat een 45-jarige man op zoek ging naar zijn biologische familie. Hij kwam via een internationale DNA-databank in contact met zijn halfbroer en biologische vader, die van niets wisten. De biologische vader bleek de betrokken fertiliteitsarts te kennen van een studie naar mannelijke vruchtbaarheid. "Maar hij heeft nooit toestemming gegeven om zijn sperma voor andere doeleinden te gebruiken", benadrukt de organisatie, die oproept tot een groot onderzoek.

De in 2016 overleden fertiliteitsarts werkte onder meer in het UZ Brussel en het Brugmann-ziekenhuis, maar had ook een privépraktijk. Sinds 1973 was hij ook actief als professor verloskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij studenten opriep tot spermadonatie. Vzw Donorkinderen omschrijft de arts als een van de pioniers op het gebied van donorinseminatie in België, maar meldt ook dat hij eerder in opspraak kwam.

De arts heeft jaren geleden een Belgische drieling verwekt met het sperma van twee mannen. Bovendien heeft vzw Donorkinderen vastgesteld dat de arts zich meerdere keren niet aan zijn belofte aan wensouders hield om sperma te gebruiken van getrouwde vaders met gezonde kinderen. Ook zou de arts een spermastaal uit het UZ Brussel hebben gebruikt voor de inseminatie van een vrouw in zijn eigen praktijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

50.000 euro boete voor maken illegaal middel tegen tomatenvirus

Het Openbaar Ministerie legt twee bedrijven in Zuid-Holland elk een geldboete op van 50.000 euro voor het maken en gebruiken van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel. Dit middel was bedoeld tegen het zeer besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

Afbeelding

Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in 'een mijnenveld rondom de geheimhouding'.

Afbeelding

Tienduizenden zorgmedewerkers leggen werk straks neer, zegt NU'91

Tienduizenden zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. Dat verwachtte NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken en initiatiefneemster van de actie, aan het einde van de ochtend.

Afbeelding

Justitie eist boete van ruim 24 miljoen euro voor PostNL België

Het Openbaar Ministerie in België heeft in een zaak tegen de Belgische tak van PostNL een boete geëist van 24,4 miljoen euro. Volgens de aanklager hebben twee onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten, enkele jaren op een onwettige manier personeel van de..

Afbeelding

Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

Afbeelding

Japan bevestigt botsing tussen neergestorte legerhelikopters

De twee Japanse legerhelikopters die vorige maand neerstortten, kwamen met elkaar in botsing. De Japanse autoriteiten bevestigen dit donderdag na analyse van de vluchtgegevens.