AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

Nieuws
De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen. Israël dreigde daarop terug te zullen slaan en heeft naar verluidt in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 09:15
Afbeelding
beeld anp

Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn. Het Iraanse persagentschap Fars berichtte over drie explosies nabij de stad Isfahan, in het centrum van Iran. Nabij Isfahan bevinden zich nucleaire installaties. Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is er geen schade aan de nucleaire faciliteiten in Iran.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 859,84 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op een weekverlies van zo'n 2,8 procent. De MidKap zakte 0,8 procent tot 919,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 1,1 procent.

Goud en olie

Door de vrees voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten zochten beleggers veiligere havens op zoals goud. De goudprijs keerde even terug naar het recordniveau van meer dan 2400 dollar per troy ounce (31,1 gram), maar viel daarna weer terug tot onder dat niveau.

De olieprijzen schoten aanvankelijk 3 procent omhoog na de eerste berichten over de aanval op Iran, maar liepen snel weer wat terug. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 83,70 dollar en Brentolie kostte 1 procent meer op 87,96 dollar per vat. De euro was 1,0644 dollar waard, tegen 1,0660 dollar een dag eerder.

Chipbedrijven

De chipbedrijven gingen verder omlaag. In Taipei kelderde TSMC 6,7 procent, ondanks beter dan verwachte cijfers van de Taiwanese chipproducent. TSMC profiteerde van de sterke vraag naar AI-chips, maar verlaagde zijn groeiverwachtingen voor de chipmarkt door de aanhoudende zwakke vraag naar chips voor smartphones en computers. TSMC is een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, die eerder deze week met een tegenvallend kwartaalbericht kwam. ASML verloor 1,1 procent en branchegenoten ASMI en Besi zakten rond de 2 procent.

In de MidKap zakte Air France-KLM dik 2 procent. KLM zou vrijdag weer dagelijks naar Tel Aviv gaan vliegen, maar schortte de vluchten naar de Israëlische stad op tot en met maandag. WDP klom ruim 2 procent. Het vastgoedbedrijf zag de winst in het eerste kwartaal sterk stijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor cijfers ING en Shell op drukke beursdag

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht uit naar de resultaten van ING en olie- en gasconcern Shell. ING zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Shell houdt winst hoog ondanks lagere gasprijs

Olie- en gasconcern Shell blijft veel winst maken en gebruikt dit om aandeelhouders te belonen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar ging een bedrijfswinst van 7,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) de boeken in, 2 miljard dollar minder dan een jaar geleden, maar enkele honderd..

Afbeelding

Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

Afbeelding

Onderzoek: opnieuw meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

Afbeelding

Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

Afbeelding

Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 440 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 182 woningen van de hand gingen.