© Patrick De Roo

BUURTREPORTAGE. Residenten clashen met jongeren in hippe wijk Groen Kwartier

Opschudding in het Groen Kwartier, de recent ontwikkelde buurt aan het voormalige Militair Hospitaal, op de grens van Antwerpen en Berchem. Een nieuw waarschuwingsbord van de stad raadt skaters af er nog te skaten, om de buurtbewoners niet tot last te zijn. De jongeren die graag skaten en ‘hangen’ in de buurt op één lijn krijgen met de - volgens een bewoner - “hardwerkende bewoners met een bakfiets”, blijkt een moeilijke oefening.

Rebecca Van Remoortere

Het is woensdagnamiddag in het Groen Kwartier. De politie is ter plaatse na een oproep van een buurtbewoner over overlast van hangjongeren en probeert te bemiddelen.

“Alles ligt enorm gevoelig in deze buurt. Het is moeilijk om hier te bemiddelen omdat beide partijen logische standpunten hebben. Ik hou er niet zo van om opgeroepen te worden naar het Groen Kwartier.”

© Patrick De Roo

Een tiental 14- en 15-jarigen toont bereidwillig zijn identiteitskaart aan de opgeroepen agenten. Ze kennen de procedure al. “Die agenten doen alleen maar hun werk, maar voor ons is het niet zo fijn om elke keer onze identiteitskaart te moeten laten zien. Afgelopen zomer gebeurde dat soms twee keer per dag. We besloten toen om ergens anders te gaan hangen”, zegt Felix (14), die het woord neemt voor de groep.

De jongeren voelen zich niet welkom in de buurt, maar misschien is dat voor een 14-jarige net reden te meer om zijn woensdagnamiddag wel in het Groen Kwartier te spenderen. “Het is hier gewoon rustig zitten, er zijn geen auto’s en er is ruimte om te chillen. Dat wij hier soms roken, komt dat in de krant?”, vraagt een van de jongeren zich af.

Man maakt foto’s

De jongeren zijn opgehitst als ze vertellen over wat ze eerder die dag meemaakten. “Een man passeerde en nam foto’s van ons. Hij dreigde ermee om die foto’s op de Facebookpagina van het Groen Kwartier te zetten. Volgens hem zijn wij verantwoordelijk voor al het zwerfvuil in de buurt, maar dat klopt dus niet. Wij zitten hier gewoon en doen niks fout. Terwijl hij foto’s nam, heb ik die man gefilmd. Dat heeft hem afgeschrikt”, aldus Felix.

Op de Facebookpagina staat iets later inderdaad een post van André Duval: Vandaag een gesprek aangegaan met de (hang)jongeren aan de wintergang met het verzoek om stadsmeubilair niet te beschadigen en verpakkingen en sigarettenpeuken op te ruimen. Deze 14- tot 16-jarigen tonen geen enkel respect en zijn niet van plan om rekening te houden met mijn opmerkingen. (…) Ik zal de foto’s van de betrokkenen niet posten.

© Patrick De Roo

André Duval, reclamemaker en ondernemer opende in september zijn gezamenlijke werkruimte Stokers.co in de voormalige stookplaats van het Groen Kwartier. “Dagelijks wandel ik van Stokers via de wintergang naar Pakt. De laatste weken valt het op dat de ergernis tegenover de hangjongeren groeit in de buurt. Ik zie ze samenklitten op banken die bedoeld zijn voor de bewoners. Ze zitten dan op de rugkant waardoor al minstens een bank stuk is. Aan het petanqueveld liggen sigarettenpeuken, verpakkingen en afval op de grond. Woensdag ging ik in gesprek met de jongeren aan het petanqueveld. Ik vroeg ze om na hun vertrek alles netjes op te ruimen, waarna ze zeer potig gedrag naar mij toe vertoonden en we neus tegen neus kwamen te staan. Dat gedrag heb ik uiteraard gemeld bij de politie”, aldus Duval.

Geen moraalridder

“Ik wil geen moraalridder zijn, maar vind het belangrijk om in dialoog te gaan met de jongeren. Met de skaters hier heb ik geen probleem. Skaters brengen wel een bepaalde cultuur met zich mee van onder andere graffiti. Dat is niet bedreigend, maar dat moeten we wel beseffen. Ik ben voorstander van meer sociale controle door de bewoners in deze buurt”, zegt Duval die benadrukt dat het Groen Kwartier een nieuwe soort woonvorm is in de stad. “We moeten dat nog gewoon worden. We zijn geen gated community en trekken alle soorten publiek aan. Toch is de bedoeling van het Groen Kwartier om eerder een rustige familiale omgeving te zijn met hardwerkende mensen met een bakfiets die rustig en veilig willen wonen.”

(Lees verder onder de foto)

© Patrick De Roo

Rustpunt in de stad

Het Groen Kwartier werd door projectontwikkelaar Matexi van in het begin omschreven als ‘rustpunt in de stad’. Daar blijft Matexi bij. “Het is ongelooflijk rustig op de site. Elke vorm van lawaai klinkt erg luid omdat er niet veel achtergrondlawaai is. Het Groen Kwartier is van iedereen, dat is niet anders dan andere plekken in de stad. Wij hadden niet kunnen weten dat de plek skaters zou aantrekken, anders hadden we misschien kunnen kiezen voor een andere ondergrond. De skateboards op de stoepdallen van de wintergang maken enorm veel lawaai. De jongeren horen dat zelf ook, maar plagen de buurtbewoners dan al eens graag. Dat zijn jongeren, zeker? Het Groen Kwartier is een thuis voor iedereen en iedereen moet ook doen alsof hij thuis is, met het gepaste gedrag en het nodige gezond verstand”, zegt Philip Rubbens, projectdirecteur van het Groen Kwartier.

Skaters zijn er die woensdag nagenoeg niet te zien in de buurt. Of het veelbesproken bord van de stad daarmee te maken heeft, weten we niet. Dat bord, dat géén verbodsbord is – benadrukt de stad, blijft voorlopig staan. Twee meisjes die hun skateboard net niet bij hebben bevestigen wel dat het “fantastisch skaten is hier, vooral aan de hellingen in de wintergang”.

Die wintergang is op het einde afgesloten door werken, daarachter wordt volop gewerkt aan een boetiekhotel dat begin 2019 klaar zal zijn. Het Groen Kwartier heeft sinds de start van de herontwikkeling in 2006 een metamorfose ondergaan en is vandaag nog steeds in opbouw. Projectontwikkelaar Matexi heeft nog vier appartementen te koop staan. In totaal hebben de laatste jaren al zo’n vierhonderd gezinnen hun draai gevonden op de site, of het nu met een bakfiets of een skateboard is.

© rr

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER