© AYLIN KOKSAL

Limburgers over winst Vlaams Belang: “Mama stemde voor die partij, dus ik ook”

Ook in onze provincie is het Vlaams Belang de grote winnaar van deze verkiezingen. Zo heeft de partij tot dusver de meeste stemmen behaald in Lanaken, Ham, Houthalen-Helchteren, Tongeren, Maaseik en Leopoldsburg. Wij trokken naar hartje Hasselt en vroegen aan de Limburgers wat zij hiervan denken.

Aylin KOKSAL/SAM HAYEN

De politici noemen het een ‘zwarte zondag’, maar op straat in Hasselt komt de overwinning van het Vlaams Belang niet als een verrassing.

© Aylin Koksal

“Mijn mama heeft gestemd op het Vlaams Belang, dus ik ook”, zegt Céline Nijs. “Ik ben blij dat het Vlaams Belang gewonnen heeft in Limburg.”

De N-VA-kiezers reageren ontgoocheld: “Mensen zijn qua visie dan blijkbaar toch veranderd. Het feit dat het Vlaams Belang zo goed gescoord heeft, verrast mij eigenlijk niet. De grote migratiestromen van enkele jaren geleden hebben daar geen goed aan gedaan. Maar alleen zullen ze toch nooit besturen”, aldus een N-VA-sympathisant.

Ook voor CD&V-stemmers was de uitslag niet bepaald een verrassing. “De winst van het Vlaams Belang is niet onverwacht. Migratie is een thema dat bij velen heel wat aandacht trekt.”

Onverschillig

Anderen blijven onverschillig bij de overwinning van het Vlaams Belang. “Ik had eigenlijk niet gedacht dat de winst in Limburg zo groot zou zijn. Maar wij hebben daar geen last van”, zeggen Steven Dirkx en Sabrina Kempeneers.

“Ik stemde net zoals vorige keren ook deze keer sociaal. Ik koos voor sp.a. Over het Vlaams Belang wil ik mij niet uitspreken, de kiezer heeft geoordeeld”, zegt Manchid, die 20 jaar geleden Pakistan ontvluchtte en nu in België woont.

© AYLIN KOKSAL

Jonge Groen-kiezer Annemarijn Pannemans is niet te spreken over het verkiezingsresultaat. Ze hekelt de desinteresse van de jeugd in de politiek. “De jeugd is te weinig geïnteresseerd en kent alleen de highlights, verder niets. Ik vind het ontzettend erg dat er massaal op Vlaams Belang is gestemd. Dat raakt me heel diep.”

Te veel ruzie

Velen zijn zich bewust van het feit dat de regeringsvorming moeilijk zal verlopen. Zo ook Annie Kluts: “Het zal heel moeilijk zijn. Maar de vorige federale coalitie trok op niets. Ze kregen geen akkoorden rond en maakten te veel ruzie. Men hoeft het cordon sanitaire voor mij niet te doorbreken. Maar wie naar de Vlaamse stem wil luisteren, zou dat wel moeten doen.”

© AYLIN KOKSAL

© AYLIN KOKSAL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer