De 62 muzikanten worden de hele week getest. De twintig besten mogen uiteindelijk blijven. © Kioni Papadopoulos

Europees barokorkest verhuist door Brexit naar Antwerpen

Antwerpen als barokstad is wereldberoemd. In onze stad vol krullen, pracht en praal met emoties, voelt barokkunst zich thuis. Het European Union Baroque Orchestra – afgekort het EUBO - dat Londen na de Brexit moest verlaten als thuisbasis, verkoos daarom boven Wenen, Parijs en Madrid, Antwerpen als nieuwe haven. Zijn adres luidt voortaan: EUBO, Kammenstraat 81.

Daniel Campaert

Barok klinkt voor veel mensen ouderwets. Niets is echter minder waar. Barok voegt net dat extra toe aan wat de liefhebber wenst. Het is de cappuccino onder de koffies, de trappist onder de bieren, de saus bij elk gerecht. Halfweg de Kammenstraat, tussen de Oudaan en de Nationalestraat, kloppen we daarom op de deur van AMUZ, het internationaal muziekcentrum in de voormalige Sint-Augustinuskerk. Hier en voor de eerste keer, stromen straks de nieuwe medebewoners toe, 62 jonge muzikanten uit gans Europa.

“Het European Union Baroque Orchestra bestaat al dertig jaar” vertelt Veerle Braem, zakelijk directeur bij AMUZ. “Elk jaar opnieuw wordt het orkest samengesteld uit jongeren die in gans Europa aan conservatoria afstuderen en gekozen worden op basis van hun talent. Het EUBO biedt hen de kans om orkest- en podiumervaring op te doen. Van bij de oprichting was gekozen voor Londen als werkbasis maar nu, met de Brexit in het verschiet, moest het orkest verhuizen. Dat vertaalt zich soms in een selectieprocedure tussen de steden die zich kandidaat stellen. In dit geval vroeg het barokorkest zelf om naar ons, AMUZ in Antwerpen, te mogen verhuizen. Dat komt omdat wij als muziekcentrum internationaal bekend zijn, het EUBO heeft al enkele keren bij ons opgetreden, maar ook de faam die Antwerpen als barokstad geniet, speelde een belangrijke rol. En dus koos Europa voluit voor onze stad.”

Twintig finalisten

“De 62 jonge muzikanten, allemaal jonger dan 30, zijn vandaag voor de eerste keer op bezoek. Een week lang moeten ze hier in samenspel, en tijdens individuele lessen en coaching, hun talent bewijzen. Twaalf topmusici uit de concertwereld – voor elke instrumentengroep één – beoordelen hun prestaties en kiezen op het einde van de week de twintig finalisten. Die zullen een jaar lang het Europees Barokorkest vorm mogen geven.”