VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

Nieuws
De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 11:50
Afbeelding
beeld anp

De maatregelen zijn bedoeld om China aan te moedigen "zijn oneerlijke handelspraktijken met betrekking tot technologieoverdracht, intellectueel eigendom en innovatie te beëindigen". Het tarief voor de invoer van elektrische auto's uit China zal dit jaar verviervoudigen tot 100 procent en de heffing voor Chinese halfgeleiders stijgt volgend jaar van 25 procent naar 50 procent.

De stap volgt op een herziening van de tarieven die zijn opgelegd tijdens de handelsoorlog tussen Washington en Beijing, waarin de toenmalige president Donald Trump heffingen introduceerde op zo'n 300 miljard dollar aan goederen uit China. Bij de presidentsverkiezingen in november dit jaar neemt president Joe Biden het opnieuw op tegen zijn Republikeinse rivaal Trump.

Accu's en accu-onderdelen

Naast de tarieven voor elektrische auto's en chips verdrievoudigt de Amerikaanse regering de invoerheffingen op sommige staal- en aluminiumproducten en op accu's en accu-onderdelen voor elektrische auto's. Het tarief voor grafiet en enkele andere belangrijke mineralen zal stijgen van 0 naar 25 procent en de heffing voor zonnecellen zal verdubbelen van 25 procent naar 50 procent.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat China "zich zal verzetten tegen de eenzijdige tariefsverhogingen", die volgens het ministerie in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). "China zal alle noodzakelijke maatregelen nemen om zijn legitieme rechten en belangen veilig te stellen", zei een woordvoerder van het ministerie.

EU

Naast de VS heeft ook de Europese Unie de campagne tegen de "oneerlijke" Chinese handels- en economische praktijken opgevoerd. Volgens de westerse landen gebruikt China zijn industriële overcapaciteit om de eigen groei aan te jagen door de wereldmarkten te overspoelen met goedkope producten, waaronder elektrische auto's en staal. De EU dreigt ook met nieuwe tarieven op elektrische auto's uit China, waarbij Beijing wordt beschuldigd van illegale overheidssteun aan de sector om de prijzen kunstmatig laag te houden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

Afbeelding

Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1.

Afbeelding

Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen 'kalm, veilig en zonder angst' kunnen stemmen.

Afbeelding

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

Afbeelding

Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).