14 mei 2024 om 11:22
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.
beeld nd

Mediawijsheid komt met de jaren? En hoe werkt dan met geloofsvragen op sociale media?

Adolescenten lijken soms wel vergroeid met hun mobieltje. Ik kan me er echt aan irriteren. Maar, ja wat doe je eraan? Ik gun ze ook ontspanning, toch? Ik plof zelf ook neer op de bank en pak ... mijn telefoon. Voor mijn werk uiteraard, dat begrijpt u wel. Hoe dan ook, ik check mijn socials om te ontdekken dat zes christelijke jongerenorganisaties het afgelopen jaar onderzoek deden onder ruim 1000 (kerkelijke) jongeren van 12-25 jaar. 

In de ‘Jeugdtrends’ beschrijven de auteurs trends op basis van waarnemingen rond maatschappij, relaties en geloof. Ik scrol wat apathisch door de trends – pff, niks nieuws onder de zon, of wel? Verrek! Ze hebben vragen gesteld over de rol van de smartphone met betrekking tot geloof. In gedachten doe ik mijn duimpje omhoog. LIKE.

Het doordenken van de relatie tussen social media en geloofsontwikkeling staat nog in de kinderschoenen en vindt vooral plaats in Amerika, dus elk nieuw (Nederlands) bouwsteentje is welkom. De vraag die jongeren voorgeschoteld kregen: werkt je mobiel mee of werkt je mobiel tegen als het gaat om geloven? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Onze afkeer van hobbyvissen en waarom we toch blij waren dat onze zoon ging hengelen

‘Andere kinderen deden aan vandalisme, pikten snoep bij de Kruidvat, of waren gameverslaafd. Dan is vissen beter, denkt Annemarie van Heijningen, die zich gewetensbezwaard supporter noemt.

nd

Vieze sloten en rivieren zijn niet links of rechts. Ze moeten gewoon schoon

Met het koesteren van je wortels is niks mis. Je kunt pas Europeaan zijn als je weet waar je vandaan komt. En de Europese Unie is daarbij niet per se je vijand: ‘Brussel’ steunt de regio’s volop.’

Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Een goede pastor zijn - dat kan alleen als het verdriet in je leven is gekomen

‘Je merkt aan een dominee of het verdriet in zijn leven is gekomen’, zei een bejaarde man lang geleden tegen Bram van de Beek, zonder levenservaring in zijn eerste gemeente. Die man had gelijk, weet hij nu.

Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Waarom je niet moet blijven drammen over wat er allemaal fout gaat in de moederkerk

Ik heb domweg geen zin in een column die keer op keer schettert over wat er fout gaat in de kerk, schrijft Maria van Mierlo. Maar het is wel zinvol ons eigen aandeel in de kerk onder ogen te komen. Wees extra alert.

Afbeelding

Zijn tieners en twintigers wel echt zo duurzaam? Blijkbaar is dat lastig en hebben ze de ruimte niet

Lang niet alle jongeren zijn bezig met duurzaamheid, observeert Alexander Bosma. Ze moeten zich namelijk al over zoveel dingen druk maken. Laten we hen daarom een leven gunnen, waarin minder ook genoeg is.

Jan Willem Wits

Er komen regels voor 'versterkte' gebedsoproepen. Hoe Geert Wilders een konijn uit zijn hoed toverde

Geert Wilders heeft echt niks tegen klokgelui. Wel tegen moskeeën. Jan-Willem Wits buigt zich over de afspraak uit het coalitieakkoord: ‘Er komt regulering van versterkte gebedsoproepen.’

 nd

Ik voel me niet geroepen iemand die voor euthanasie kiest, dapper te noemen

Euthanasie bij psychisch lijden wordt gepresenteerd als de goede dood, een waardig alternatief voor zelfdoding. Breng daar maar eens iets tegenin, schrijft Reina Wiskerke

Afbeelding

Thuis wacht de confrontatie met kinderen die niet willen lezen. 'Je laat goudklompjes liggen, kind'

Het was Gerjanne van Lagens droom om thuis een bank vol lezende kinderen en boeken te hebben, 'een plek in de luwte van dit leven'. Maar de werkelijkheid is anders. 'Ze trok haar neus op. Wat een saaiheid, zei ze.'

Afbeelding

'Soms denk ik: hoe ouder de muzikant, hoe beter.' In het spoor van Nits, Martyn Joseph en Neil Young

Bij sommige artiesten is ouder worden eerder een aanbeveling dan probleem, dat weten we al sinds Johnny Cash en Leonard Cohen. Maar ook dit nieuwe muziekjaar wisten breekbare stemmen columnist Gerard ter Horst te raken.