Omtzigt ontstemd door mogelijk hogere kosten toeslagenaffaire

Nieuws
Pieter Omtzigt is "zeer onaangenaam verrast" door het bericht dat de afhandeling van de toeslagenaffaire mogelijk miljarden euro's meer kost. Die verwachte financiële tegenvaller maakt de formatiegesprekken "niet gemakkelijker", zegt de NSC-leider.
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 11:46
Afbeelding
beeld anp

In het slechtste scenario kost een nieuwe methode om gedupeerde ouders te compenseren 5 miljard euro extra, werd gister bevestigd aan het ANP na berichtgeving van NOS. Dat bedrag wordt genoemd in conceptstukken van de evaluatie van de alternatieve schaderoute die wordt uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH). Ouders met aanvullende schade moeten hierdoor sneller compensatie krijgen.

"Zoals u weet ben ik een van de weinige Kamerleden die tegen de hersteloperatie heeft gestemd, omdat die onbeheersbaar zou worden", zegt Omtzigt. Mensen met weinig schade worden daardoor goed geholpen, vindt hij, terwijl zware gedupeerden "achteraan de rij" moeten aansluiten.

Deadline akkoord

Het proces van compensatie is nu "heel onbeheersbaar geworden" zegt Omtzigt, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het onthullen en onder de aandacht brengen van de toeslagenaffaire. Hij vindt dat het demissionaire kabinet opheldering moet geven.

De informatie over de financiële tegenvaller komt naar buiten op een pikant moment, aangezien de onderhandelende partijen uiterlijk woensdag hun akkoord op hoofdlijnen af willen sluiten.

Relativering

"Wen er maar aan als regering", relativeert Omtzigt, vooruitlopend op een mogelijke coalitie. "Als je niet tegen kunt dat er dingen gebeuren, dan moet je niet in de politiek gaan."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hamas: Ook gijzelaars gedood tijdens Israëlische bevrijdingsactie

Tijdens de bevrijdingsactie van het Israëlische leger in Nuseirat zijn zaterdag volgens de militaire tak van Hamas ook enkele Israëlische gijzelaars om het leven gekomen.

Afbeelding

Dag van de Bouw trekt ruim 73.000 bezoekers

Ruim 73.000 mensen hebben zaterdag op de Dag van de Bouw bouwplaatsen bezocht die normaal voor het publiek gesloten zijn, meldt organisator Bouwend Nederland. De branchevereniging wil met de openstelling meer begrip kweken voor de bouw en laten zien hoe divers de sector is.

Afbeelding

Bild: Politie houdt terrorist weg bij EK voetbal

De Duitse politie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst hebben volgens het blad Bild mogelijk een terreuraanslag tijdens het EK voetbal verijdeld.

Afbeelding

Colombia stopt steenkoolverkoop aan Israël om 'genocide' in Gaza

Colombia schort de verkoop van steenkool aan Israël op 'zolang het land de volkerenmoord in de Gazastrook voortzet'. Dit heeft de sociaaldemocratische president Gustavo Petro aangekondigd.

Afbeelding

Meerdere gewonden door aanrijding drie auto's bij Laag-Soeren

Acht mensen zijn zaterdagmiddag gewond geraakt door een verkeersongeluk bij Laag-Soeren. Rond 16.00 uur botsten op de N786 bij het Gelderse dorp drie auto's op elkaar, zegt een woordvoerster van de politie. Alle gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Afbeelding

Palestijnse president wil Veiligheidsraad bijeen over 'slachting'

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft opgeroepen tot een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over 'de bloedige moordpartijen in het vluchtelingenkamp Nuseirat' in de Gazastrook.