Rijksuniversiteit Groningen wil met betogers in gesprek

Nieuws
De Rijksuniversiteit Groningen wil in gesprek met de pro-Palestijnse demonstranten die maandag met tentjes in de buurt zijn neergestreken. Volgens een woordvoerster is diverse malen geprobeerd met hen in contact te komen, maar heeft een afgevaardigde van de betogers aangegeven dat ze dat niet willen. "We willen met ze om tafel om te kijken wat we kunnen doen, maar dat is helaas niet mogelijk."
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 11:51 aangepast 16:46
Afbeelding
beeld anp

Op hun Instagrampagina schreven de demonstranten maandag waarom ze niet met de universiteit in gesprek willen. "De universiteit bleef achter gesloten deuren dingen beloven, terwijl ze in de praktijk exact het tegenovergestelde doet", staat er. "Daarom zijn we op een punt gekomen waarbij het onderhandelen voorbij is."

Afgelopen nacht brachten volgens een woordvoerder van de universiteit zo'n vijftig demonstranten de nacht door op een plein aan de Oude Kijk in 't Jatstraat in het centrum van Groningen, vlak bij het Harmoniecomplex van de universiteit. Dit is rustig verlopen, zegt de woordvoerster. De driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) besloot maandag dat de betogers voorlopig mogen blijven zolang de bereikbaarheid niet in het geding is.

Vreedzaam

Een woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling zegt dat de situatie dinsdag vergelijkbaar is met maandag. De demonstranten mogen blijven zolang het protest vreedzaam verloopt en geen overlast veroorzaakt, zegt hij. De demonstranten mogen ook komende nacht met hun tenten op het terrein blijven staan.

In diverse steden waren maandag zogeheten walk-outs bij universiteiten, uit protest tegen de aanpak van de pro-Palestijnse demonstraties van afgelopen week. Daarna verrezen er tentenkampen op meerdere plekken, naast Groningen ook in Nijmegen, Eindhoven en Maastricht.

De organisatie van het zogenoemde 'encampment' in Groningen heeft op Instagram geschreven dat er dinsdag workshops op het programma staan over onder meer kunst van antikoloniaal verzet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: minder landen voeren doodstraf uit, wel meer executies

Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar verder gestegen, vooral in het Midden-Oosten. Amnesty International meldt echter ook vooruitgang in de strijd tegen de doodstraf.

Afbeelding

Haïti krijgt oud-premier Conille als tijdelijke regeringsleider

De transitieraad van Haïti heeft oud-premier Garry Conille als interim-premier aangewezen. De raad, die enkele presidentiële bevoegdheden heeft, en zijn hoofd, Edgard Leblanc, die de facto president is, hebben nu de taak om vóór 7 februari 2026 verkiezingen te houden, zoals vas..

Afbeelding

Deels Nederlandse klimaatsatelliet EarthCare gelanceerd

De deels Nederlandse satelliet EarthCARE is in de nacht van dinsdag op woensdag gelanceerd vanaf de ruimtebasis Vandenberg in de Amerikaanse staat Californië. De sonde moet de komende jaren vanuit de ruimte de verandering van het klimaat in de gaten houden.

Afbeelding

Klaver roept Schoof op tot vrijwillige hoorzitting in Kamer

Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA roept kandidaat-premier Dick Schoof op vrijwillig mee te doen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij deed dat bij Op1.

Afbeelding

Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen 'kalm, veilig en zonder angst' kunnen stemmen.

Afbeelding

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.