Zonder functionerende toegangscontrole kon gisteren niemand het hof van beroep binnen. © vdaa

Chaos op hof van beroep door stroompanne die al maanden werd voorspeld

Het Antwerpse hof van beroep heeft gisterenmorgen urenlang platgelegen omdat een oude, volledig versleten hoogspanningscabine was uitgevallen. Als gevolg van de stroompanne moesten tientallen rechtszaken worden uitgesteld. “Deze problemen hebben we maanden geleden al aangekondigd”, zegt Tom Hoorens, woordvoerder van het hof van beroep. “Die hoogspanningscabine had al lang vervangen moeten zijn, maar dat is helaas niet gebeurd.”

Joris VAN DER AA

Chaos. Een andere woord bestaat er niet om de toestanden gisterenmorgen aan het hof van beroep te beschrijven. Omdat er geen milliampère elektriciteit beschikbaar was, lag het volledige gebouw plat. De toegangscontrole functioneerde niet, de garagepoorten waar de gevangenen binnen en buiten geleid worden bleef op slot en alle servers lagen plat.

“We hebben het gebouw moeten sluiten”, zegt Tom Hoorens, woordvoerder van het hof van beroep. “In deze situatie konden we echt niemand binnenlaten. Ondertussen hebben we in de mate van het mogelijke geprobeerd om de gevangenentransporten om te leiden. Maar dat was niet eenvoudig, want die communicatie gebeurt per fax. En die functioneerden natuurlijk niet.”

Het hof van beroep in Antwerpen is een van de belangrijkste rechtbanken van het land. Alle dossiers uit de provincies Antwerpen en Limburg worden er behandeld in beroep. Ook de kamer van inbeschuldigingstelling, die oordeelt over de voorlopige hechtenis van verdachten, zetelt op de Waalsekaai. Aan de ingang bleven gisterenmorgen vele tientallen verdachten, advocaten en andere bezoekers zich verweesd afvragen wat er nu zou gebeuren met hun dossier. Sommige mensen kwamen helemaal van de andere kant van het land, in de hoop dat hun zaak behandeld zou worden. Het personeel van het Veiligheidskorps en de politie wist niet waar ze met de vele gedetineerden naartoe moesten, omdat ze met hun gevangeniswagens het gebouw niet binnen konden rijden. “Met sommige gedetineerden zijn we over straat moeten lopen”, zegt een agent. “Niet meteen een veilige situatie.”

Het personeel van het hof van beroep zette alle zeilen bij om de zaken die voor de kamer van inbeschuldigingstelling moesten verschijnen, toch te laten doorgaan. “Als de termijnen verstrijken, bestaat de kans dat verdachten vrijgelaten moeten worden. De collega’s van de rechtbank van eerste aanleg hebben ons gelukkig uit de nood kunnen helpen. Ze hebben ons een zaal in het justitiegebouw op de Bolivarplaats ter beschikking gesteld, zodat de kamer van inbeschuldigingstelling daar kon zetelen.”

Verhuis naar Britselei

Het gebouw van het hof van beroep is oud en tot de draad versleten. De federale overheid belooft al jaren dat het hof kan verhuizen naar het verlaten justitiepaleis op de Britselei, maar die verhuis wordt telkens opnieuw uitgesteld. Op het hof van beroep worden ze er moedeloos van. “Deze problemen zijn niet nieuw. Die hoogspanningscabine was niet meer geschikt. Die had maanden geleden al vervangen moeten worden. We wisten dat een dergelijke panne vroeg of laat zou gebeuren”, aldus woordvoerder Tom Hoorens.

In de namiddag konden de zittingen opnieuw plaatsvinden, omdat Eandis een noodgenerator heeft geplaatst. Maar of er nog een echte oplossing komt, is lang niet duidelijk. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verwijst naar zijn collega Jan Jambon (N-VA), die verantwoordelijk is voor de Regie der Gebouwen.

“Het spreekt voor zich dat de minister het zich sterk aantrekt dat bepaalde zittingen niet konden doorgaan door elektriciteitsproblemen”, zegt zijn woordvoerster. “Binnen zijn bevoegdheid doet de minister wat hij kan voor een goede werking van justitie en zijn infrastructuur, en bij herhaling heeft hij aangedrongen bij zijn bevoegde collega op bespoediging van de werken in het Antwerpse hof van beroep, zowel voor het gebouw aop de Waalsekaai als voor de renovatie van het vroegere justitiepaleis.”

Allez, het is dus allemaal onze schuld”, zo klinkt het op het kabinet van Jan Jambon, verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen. “We zijn inderdaad verantwoordelijk. Die hoogspanningscabine zou in november vervangen worden. Waarom dat niet eerder is gebeurd? Ik weet het niet”, zegt woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Ik vind het wel een beetje makkelijk dat justitie nu naar de Regie der Gebouwen wijst, aangezien justitie zelf ook niet meteen handelt als een goede huurder.”