Direct naar artikelinhoud
Transmigratie

Michel eist concrete voorstellen van Francken over aanpak transmigranten

Premier Charles Michel en staatssecretaris Theo Francken in januari.Beeld BELGA

Premier Charles Michel wil dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tegen de ministerraad van vrijdag effectieve en concrete voorstellen uitwerkt over de aanpak van de transitmigranten in het algemeen en rond het Maximiliaanpark in het bijzonder.

Deze eis van premier Michel komt er nadat afgelopen weekend bekend werd dat Francken 202 uitgeprocedeerde mensen zonder papieren, onder wie 32 met een strafblad, uit verschillende centra had laten vrijlaten om plaats te maken voor de opvang van transitmigranten.

"De prioriteit van de regering moet zijn om delinquenten die hier illegaal verblijven, te repatriëren", klinkt het bij premier Michel. Hij hamert erop dat het respect voor de rechtsstaat "het belangrijkste punt" is en roept de transitmigranten in ons land op een asielaanvraag in te dienen, waardoor ze een beroep kunnen doen op het netwerk van Fedasil.

"Het businessmodel van de smokkelaars moet worden gebroken"
Premier Charles Michel (MR)

Het is volgens de premier essentieel dat lokale autoriteiten optimaal met elkaar kunnen samenwerken. Vooral in Brussel is dit van groot belang, om de orde, rust en sereniteit te handhaven. "Het businessmodel van de smokkelaars moet worden gebroken", voegde de premier er nog aan toe.

Morgen vindt in het Oostenrijkse Salzburg een informele top plaats van staats- en regeringsleiders, waarop het migratiedossier opnieuw op de agenda staat. In de marge van die bijeenkomst zal premier Michel een onderhoud hebben met zijn Britse collega Theresa May, om zich te vergewissen van de perfecte samenwerking van de Britse autoriteiten, met name bij de controle van de grenzen.