Direct naar artikelinhoud
FAQ De Verkiezingen

Mieke Van Hecke: "Ik word geen schepen van Onderwijs"

Mieke Van Hecke wil zich inzetten voor het Gentse armoedebeleid.Beeld Bas Bogaerts

Mieke Van Hecke, Gents CD&V-lijsttrekker en in het verleden tien jaar lang aan het hoofd van het Katholiek Onderwijs, heeft geen ambitie om schepen van Onderwijs te worden. Dat zei ze in een Facebook Live-gesprek aan de DM-verkiezingscaravan.

Van Hecke stond van 2004 tot 2014 aan het hoofd van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Heel wat mensen vragen zich dan ook af of ze, mocht haar partij na 14 oktober in de Gentse meerderheid komen, ook in Gent op de bevoegdheid Onderwijs mikt. 

Dat sluit de CD&V-lijsttrekker echter formeel uit. "Het stedelijk onderwijs zal een zeker wantrouwen aan de dag leggen gezien mijn verbondenheid met dat vrij onderwijs, en ik denk dat dat vrij onderwijs met zijn eigen noden zou denken: 'Oef, nu zullen de vetpotten van Egypte opengaan', maar ook dat is niet waar dus ik zou die ook moeten ontgoochelen."

'Vanuit mijn hart voor die mensen, mijn empathie voor die mensen zou ik iets willen doen voor wie in armoede leeft'

Eerder dan op onderwijs zou ze zich op armoede willen richten, voegt Van Hecke eraan toe. "Vanuit mijn hart voor die mensen, mijn empathie voor die mensen zou ik iets willen doen voor wie in armoede leeft."

Geen glazen bol

Van Hecke is met haar 71 jaar de oudste lijsttrekker in Gent, en dus wordt weleens de vraag gesteld of zij de volledige legislatuur van zes jaar in de gemeenteraad zal blijven. Dat is wel degelijk de bedoeling, benadrukt ze. "Als ik de lijst trek, is het niet om te zeggen: 'ik heb ze nu getrokken, ik kuis mijn schup af', dat vind ik niet eerlijk tegenover de kiezers."

Al voegt ze er wel meteen aan toe dat ze niet kan voorspellen wat de toekomst brengt. "Ik heb vandaag een zeer goede gezondheid, maar ik heb natuurlijk een zekere leeftijd, en ik heb geen glazen bol."