23 maart 2019 om 03:00
Luister naar

‘Opeens waren ze er, twee cliniclowns.’

Een van onze dochters, ik noem haar voor nu even Roos, heeft een vervelende chronische ziekte. De afgelopen maanden zijn intensief voor haar en ons gezin geweest. Zeker, vooral voor haar: Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Infusen, medicijnen, wachten in wachtkamers en dealen met onzekerheid. Om nog maar te zwijgen over de lichamelijke ongemakken. Wat wordt je wereld (letterlijk) klein in zo’n ­ziekenhuis! Je zou er depressief van worden. Maar Godzijdank is ze het niet geworden. Wat was en wat is ze dapper. We worden geholpen. ‘Door God’, hoor ik u zeggen. Zeker. Maar ­misschien nog iets concreter: door zijn beelddragers: cliniclowns.

Laat mij het u uitleggen.

Opeens, toen alle boekjes wel gelezen waren en ze voor de zoveelste keer haar favoriete ­spelletje op de iPad had gedaan, ze verzuchtte dat het toch wel heel naar was aan het infuus en de dagen erg lang duurden in het ziekenhuiskamertje, waren ze daar opeens … Zomaar vanuit het niets: twee cliniclowns. Precies op het juiste moment. Heel rare cliniclowns die, zonder gêne, bijna een halfuur lang alleen en speciaal voor Roos alles uit de kast trokken om haar te laten lachen. Dat deden ze door op de kop te gaan staan, nepscheetjes te laten, rond te draaien en tegen het ziekenhuisbed aan te twerken. Roos kwam niet meer bij. Zo blij als een kind! Ik ook, maar ik liet dat niet te veel ­merken. Ik had namelijk het idee dat ze af en toe ook in mijn richting dreigden te twerken. ­Gelukkig bleek dat toch niet het geval te zijn. Het blijven clowns, hè. De angst ervoor was groter dan de werkelijke dreiging. Maar dat terzijde. Terug naar Roos. De blijdschap die ik zag bij haar in dat halfuurtje is met geen pen te beschrijven. U had erbij moeten zijn. Die rare snuiters waren voor Roos even geen cliniclowns, maar engelen. Precies op het juiste ­moment waren ze er. ­Ineens ook, zonder ­aankondiging. Om haar te beschermen tegen somberheid, tegen de ­muren die op haar ­afkwamen. Om haar af te leiden van de pijn van de naalden en haar te helpen de tijd door te komen. Zo plotseling als ze er waren, zo plotseling vertrokken ze ook weer. Naar een volgend kamertje. En naar nog een. En naar nog een. En naar nog een. Om ­ieder patiëntje op de kinderafdeling een gelukzalig gevoel te geven. Want dat is het gevoel dat achterbleef, bij Roos en bij papa. Tot op de dag van vandaag lachen we om dat ene halve uurtje. We ervoeren iets van het Koninkrijk van God en zijn ­gerechtigheid. Liefde, vrede en blijdschap. Ik had het er pas over met een ­theoloog. Hij zei: ‘Er is geen Koninkrijk zonder de Koning.’ (Let u vooral op de hoofdletters.) Geen idee of de ­cliniclowns onderdanen zijn van de Koning. Dat is ook helemaal niet aan mij.

Wat Roos en mij betreft: wandelende sporen van het Koninkrijk, die clowns!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Thuis wacht de confrontatie met kinderen die niet willen lezen. 'Je laat goudklompjes liggen, kind'

Het was Gerjanne van Lagens droom om thuis een bank vol lezende kinderen en boeken te hebben, 'een plek in de luwte van dit leven'. Maar de werkelijkheid is anders. 'Ze trok haar neus op. Wat een saaiheid, zei ze.'

Afbeelding

'Soms denk ik: hoe ouder de muzikant, hoe beter.' In het spoor van Nits, Martyn Joseph en Neil Young

Bij sommige artiesten is ouder worden eerder een aanbeveling dan probleem, dat weten we al sinds Johnny Cash en Leonard Cohen. Maar ook dit nieuwe muziekjaar wisten breekbare stemmen columnist Gerard ter Horst te raken.

Elsa Eikema

Een zaaier ging uit om te zaaien met zijn gps gestuurde tractor en vier meter brede zaaimachine

Qua efficiëntie, gemak en aantal tonnen opbrengst komt wat boerin en theoloog Elsa Eikema doet niet in de buurt van de huidige landbouwpraktijken. Ze vertelt waarom ze ervoor kiest met de hand te zaaien.

Afbeelding

Ontwaakt, verworpenen der aarde, zongen de communisten. In Oldambt heeft de VCN nog drie raadszetels

Nergens in Nederland botsten arm en rijk zo hard als hier: Oldambt, in Oost-Groningen, is weids en melancholiek. Het kan weer gaan bloeien, ook economisch. Maar het verdriet van de geschiedenis blijft er voelbaar.

Feniks de la Fosse

De overgang verandert ook je seksleven. Wat eerst goed werkte voor jou, werkt nu niet meer

Mijn hoofd staat er niet naar en mijn lichaam zit me in de weg, zegt een vrouw tegen Feniks de la Fosse. Doordat ze in de overgang is, heeft ze geen zin in seks.

Wie zo tegen de komst van vluchtelingen is: bestrijd klimaatverandering en pas je eigen leven aan

Veel bijbelteksten verstoren het feestje van welvarende burgers die de schouders ophalen bij het onrecht dat zij mede veroorzaken, beargumenteert Lysanne van de Kamp.

Afbeelding

Onze samenleving vervloekt mensen. Ongevraagd. U had beter niet geboren kunnen worden

Mannelijke vluchtelingen zullen op straat moeten gaan slapen. De coalitie overweegt hun opvang te schrappen. Wim Dekker voorziet dat Wilders nog meer aanhang zal trekken door de onveiligheid die dat met zich meebrengt.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Die vuist van Yesilgöz, Van der Plas, Omtzigt en Wilders. Ik herken mijn eigen machteloze momenten

'Geachte dames Yesilgöz, Van der Plas en heren Omtzigt en Wilders', schrijft Anita Zeldenrust. 'Ik herken jullie reflex van repressie, van de vuist op tafel. Ik voel het ook als ik klemgezet word.

Reina Wiskerke

Wie de extreem-rechtse krachten wil bestrijden, moet de ander in zijn waarde laten

Een btw-verhoging voor boeken, concerten en kranten? Dat bedenk je toch niet in een tijd van nepnieuws, ontlezing, commercialisering en uitholling van democratische waarden?, schrijft Reina Wiskerke.