23 maart 2019 om 03:00
Luister naar

‘Opeens waren ze er, twee cliniclowns.’

Een van onze dochters, ik noem haar voor nu even Roos, heeft een vervelende chronische ziekte. De afgelopen maanden zijn intensief voor haar en ons gezin geweest. Zeker, vooral voor haar: Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Infusen, medicijnen, wachten in wachtkamers en dealen met onzekerheid. Om nog maar te zwijgen over de lichamelijke ongemakken. Wat wordt je wereld (letterlijk) klein in zo’n ­ziekenhuis! Je zou er depressief van worden. Maar Godzijdank is ze het niet geworden. Wat was en wat is ze dapper. We worden geholpen. ‘Door God’, hoor ik u zeggen. Zeker. Maar ­misschien nog iets concreter: door zijn beelddragers: cliniclowns.

Laat mij het u uitleggen.

Opeens, toen alle boekjes wel gelezen waren en ze voor de zoveelste keer haar favoriete ­spelletje op de iPad had gedaan, ze verzuchtte dat het toch wel heel naar was aan het infuus en de dagen erg lang duurden in het ziekenhuiskamertje, waren ze daar opeens … Zomaar vanuit het niets: twee cliniclowns. Precies op het juiste moment. Heel rare cliniclowns die, zonder gêne, bijna een halfuur lang alleen en speciaal voor Roos alles uit de kast trokken om haar te laten lachen. Dat deden ze door op de kop te gaan staan, nepscheetjes te laten, rond te draaien en tegen het ziekenhuisbed aan te twerken. Roos kwam niet meer bij. Zo blij als een kind! Ik ook, maar ik liet dat niet te veel ­merken. Ik had namelijk het idee dat ze af en toe ook in mijn richting dreigden te twerken. ­Gelukkig bleek dat toch niet het geval te zijn. Het blijven clowns, hè. De angst ervoor was groter dan de werkelijke dreiging. Maar dat terzijde. Terug naar Roos. De blijdschap die ik zag bij haar in dat halfuurtje is met geen pen te beschrijven. U had erbij moeten zijn. Die rare snuiters waren voor Roos even geen cliniclowns, maar engelen. Precies op het juiste ­moment waren ze er. ­Ineens ook, zonder ­aankondiging. Om haar te beschermen tegen somberheid, tegen de ­muren die op haar ­afkwamen. Om haar af te leiden van de pijn van de naalden en haar te helpen de tijd door te komen. Zo plotseling als ze er waren, zo plotseling vertrokken ze ook weer. Naar een volgend kamertje. En naar nog een. En naar nog een. En naar nog een. Om ­ieder patiëntje op de kinderafdeling een gelukzalig gevoel te geven. Want dat is het gevoel dat achterbleef, bij Roos en bij papa. Tot op de dag van vandaag lachen we om dat ene halve uurtje. We ervoeren iets van het Koninkrijk van God en zijn ­gerechtigheid. Liefde, vrede en blijdschap. Ik had het er pas over met een ­theoloog. Hij zei: ‘Er is geen Koninkrijk zonder de Koning.’ (Let u vooral op de hoofdletters.) Geen idee of de ­cliniclowns onderdanen zijn van de Koning. Dat is ook helemaal niet aan mij.

Wat Roos en mij betreft: wandelende sporen van het Koninkrijk, die clowns!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.

Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.