MoMu X Grounds Hanky-sneakers.© MoMu/Fotomontage GVA

Antwerps MoMu verkoopt exclusieve sneakers: “Als een zakdoek om je voet geknoopt”

In de shop van het Antwerpse modemuseum (MoMu) worden exclusieve sneakers verkocht van Mikio Sakabe, een oud-student van de Antwerpse modeacademie. “De voet glijdt in een stevige sok, waarrond een doek wordt geknoopt.”

Ilse Dewever

Furoshiki is een traditionele Japanse wikkeltechniek die gebruikt wordt om kleding, geschenken of je lunch in te pakken. Je strikt als het ware een zakdoek om de spullen heen. Dat principe wordt ook toegepast bij de MoMu X Grounds Hanky-sneakers, een nieuw soort sneakers dat nu in gelimiteerde oplage in het Antwerpse ModeMuseum wordt verkocht.

Ze werden bedacht door Mikio Sakabe, die zijn opleiding aan de Antwerpse modeacademie genoot tussen 2002 en 2006. De Japanse modeontwerper heeft een eigen kledinglijn, maar zit ook achter het Japanse footwearlabel Grounds. Dat merk staat bekend om zijn volumineuze, gezwollen zolen. “De transparante zolen van de schoenen geven je het gevoel alsof je op lucht loopt”, aldus de ontwerper, die voor zijn schoenencollecties eerder ook al een samenwerking aanging met Walter Van Beirendonck.

© © MoMu - ModeMuseum Antwerpen, foto Akhil Babu

Met de ‘Hanky’ lanceren MoMu en Grounds deze zomer een chunky schoen die op dit continent enkel te koop is in de MoMu-shop, en daarnaast in Japan. “Het model heeft een transparante buitenzool waar je een geprinte zakdoek door ziet”, vertelt David Flamée van MoMu. “Je voet zit vast in een sok van neopreen, een flexibel rubber waar duikpakken van worden gemaakt. Tussen die sok en de zool bevindt zich een vierkante doek. Die knoop je als een zakdoek, waardoor je voet kunstig ingepakt zit.” Dat de motieven op de zakdoek gebaseerd zijn op historische textielfragmenten uit de studiecollectie van de MoMu Bibliotheek, geeft de schoen een Antwerps tintje. “De sneakers ogen heel ‘aanwezig’, maar dat is net de bedoeling.”

De MoMu X Grounds Hanky-sneakers zijn exclusief te koop in de MoMu Shop. Ze kosten 245 euro en zijn beschikbaar vanaf maat 36 tot en met 41.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty