© rr

Tweede moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen mag niet vrijkomen

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank is maandag niet ingegaan op de vraag van Hassan Iasir, één van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, om een regime van beperkte detentie te krijgen. Dat meldt het Brusselse parket.

Op 11 september heeft Iasir aan de SURB in de gevangenis van Ittre het systeem van beperkte detentie aangevraagd. Dat zou betekenen dat hij overdag de gevangenis mag verlaten, en alleen ’s avonds weer de cel in moet. Iasir had een jaar eerder ook al zo’n aanvraag ingediend, maar die werd - net als nu - geweigerd.

Eerder had de Luikse strafuitvoeringsrechtbank wel beslist om Noureddine Cheikhni, één van de andere moordenaars van Van Nieuwenhuysen, onder elektronisch toezicht te plaatsen, tot groot ongenoegen van de slachtoffers en de politievakbonden.

Combi doorzeefd

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren kort voor 3 uur in de ochtend van 4 december 2007 op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan.

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie de drie verdachten oppakken. Die stonden in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en werden daar veroordeeld tot 30 jaar cel. Het hof van assisen bevond hen niet alleen schuldig aan de gewelddadige homejacking waarbij Kitty Van Nieuwenhuysen werd doodgeschoten, maar ook aan de brandstichting van de Peugeot van de familie Saccoor, die ze in Lot gestolen hadden, aan de gewelddadige diefstal van een zwarte Volvo, die ze in Lot achterlieten, en de diefstal van de nummerplaten die op de Volvo aangebracht waren. Het drietal was ook schuldig bevonden aan bendevorming en Noureddine Cheikhni werd ook nog veroordeeld voor een gewapende overval op een koppel vijftigers in Roux, nabij Charleroi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER