Het dier zou met 25 meter bijna even groot zijn geweest als een blauwe vinvis.
Foto: Sergey Krasovskiy

Zo groot als 2 bussen achter elkaar: fossiele resten in Verenigd Koninkrijk blijken van grootste zeereptiel ooit

In het Verenigd Koninkrijk hebben wetenschappers mogelijk het grootste zeereptiel geĂŻdentificeerd dat ooit bestaan heeft. Dat hebben ze gedaan door fossiele resten te onderzoeken die tijdens de afgelopen jaren werden gevonden. Het zou gaan om een stuk kaakbeen van de Ichtyosaurus-soort, die ruim 200 miljoen jaar geleden in onze oceanen zwom.

De bal ging aan het rollen toen een 11-jarig meisje samen met haar vader - een amateurfossielenjager - de fossielen vond op een strand in Somerset (Verenigd Koninkrijk) in 2020. 

Toen ze zich realiseerden dat ze op iets belangrijks waren gestuit, namen ze contact op met dr. Dean Lomax, een gerenommeerde paleontoloog aan de Universiteit van Manchester. 

Reusachtig zeereptiel

Het fossiel dat de 2 hadden gevonden bleek een stuk van een kaakbeen, vergelijkbaar met een vondst die in 2016 werd gedaan in Lilstock, zo'n 25 kilometer verderop. Na verder onderzoek op de vindplaats vonden onderzoekers meer stukken van dezelfde kaak die perfect in elkaar pasten.

Daaruit konden de onderzoekers concluderen dat het gaat om de kaak van een nieuwe Ichthyosaurus-soort, een reusachtig prehistorisch zeereptiel. Met het laatste bot, dat gevonden werd in 2022, viel de miljoenen jaren oude puzzel in elkaar.

25 meter

Het dier zou met 25 meter even groot zijn geweest als 2 lijnbussen achter elkaar, en bijna zo groot als een blauwe vinvis (26 tot 30 meter). Daarmee zou het het grootste zeereptiel ooit zijn. De beenderen zijn ongeveer 202 miljoen jaar oud en dateren van het Trias-tijdperk. In dat tijdperk liepen ook nog dinosauriërs over de aardbodem.

Dr. Dean Lomax (links) samen met het 11-jarig meisje (midden-links) en haar vader (midden-rechts).
Foto: dr. Dean Lomax

De nieuwe prehistorische reptielensoort kreeg de naam Ichthyotitan severnensis, dat zoveel betekent als 'gigantische vis-hagedis van de Severn'. De Severn is de naam van de rivier die dicht bij de vindplaats van de fossielen stroomt.

De onderzoekers hopen in de toekomst nog meer resten te vinden van de Ichthyosaurus. "Deze kaakbeenderen leveren prikkelend bewijs dat er misschien op een dag een complete schedel of skelet van een van deze reuzen wordt gevonden", aldus dr. Dean Lomax. "Je weet maar nooit."

Meest gelezen