Minister-president van de Franse gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR)
Foto: Belga

Crisis in Franse Gemeenschapsregering: meerderheid toont toch nog spoor van eenheid

Na de pijnlijke breuk binnen de regering van de Franse Gemeenschap over een nieuw onderwijsdecreet, hebben meerderheidspartijen MR-Ecolo-PS vandaag toch een spoor van eenheid getoond door gezamenlijk een reeks decreten goed te keuren in het parlement. Zo kregen verschillende decreten van ministers van PS en Ecolo de steun van regeringspartner MR.

De stemmingen volgden op een bewogen 24 uur binnen de regering van de Franse Gemeenschap. Die is op een zucht van de verkiezingen in een diepe malaise beland. Alles draait rond het 'décret paysage', dat het het Franstalig hoger onderwijs en de financierbaarheid van de studenten regelt.

PS en Ecolo hebben een bijsturing van dat decreet in de nacht van dinsdag op woensdag doorgedrukt met de steun van oppositiepartij PVDA. Regeringspartner MR voelt zich "verraden" en minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) zei eerder al dat zijn regering zich "in lopende zaken" bevindt na de "messteek" van zijn coalitiepartners.

Sprankeltje hoop

Toch ziet het er niet meteen naar uit dat de vertrouwensbreuk binnen de regering veel invloed zal hebben op het wetgevende proces in het parlement noch op de decreten die nog voor het einde van de legislatuur moeten behandeld worden.

Verschillende decreten zullen nu niet als wetsontwerpen van de regering, maar als voorstellen rechtstreeks in het parlement ingediend worden. In principe was vandaag de laatste zitting van het parlement, maar de verwachting is dat er de komende dagen nieuwe vergaderingen gepland worden om alsnog over teksten te stemmen.

In een reactie aan persagentschap Belga verduidelijkt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat de parlementsleden van zijn partij zich niet systematisch achter de wetsvoorstellen van PS en Ecolo zullen scharen bij de volgende plenaire vergadering. De MR zal ze "geval per geval" behandelen.

Meest gelezen