Guy Verhofstadt: “Ontwerpakkoord is beste akkoord dat haalbaar was”

© EPA-EFE

Het ontwerp-Brexitakkoord dat deze week werd bereikt, is het best mogelijke akkoord dat de Europese en Britse onderhandelaars hadden kunnen overeenkomen. Dat zegt Guy Verhofstadt, die in het Europees Parlement de werkgroep voorzit die zich over de Brexit buigt.

De fractievoorzitters van het parlement kregen donderdag Michel Barnier over de vloer. De Europese hoofdonderhandelaar gaf in Straatsburg meer uitleg bij het akkoord dat hij met de Britten heeft bereikt.

LEES OOK.Waarom we ondanks Brexit-akoord toch afstevenen op ‘No deal’: het einde nadert voor Theresa May

Guy Verhofstadt, die zich woensdagavond al positief uitliet over de tekst, zei tijdens een persverklaring dat het om “het beste akkoord haalbaar” gaat, “waarbij rekening moest worden gehouden met de posities binnen het Verenigd Koninkrijk en met de integriteit van het hele Europese project”.

Als alles volgens plan verloopt, komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders op zondag 25 november in Brussel bijeen voor een uitzonderlijke Brexit-top. Verhofstadt zal daar ook aanwezig zijn, net als parlementsvoorzitter Antonio Tajani. Het is de bedoeling dat het Europees Parlement begin 2019 zijn bindende stem over het Brexit-akkoord uitbrengt.

LEES OOK.Britse regering in chaos: al vijf regeringsleden opgestapt uit onvrede over Brexit-akkoord

Verhofstadt, Tajani en Barnier wilden na hun verklaring geen vragen beantwoorden. We weten dus ook niet wat zij vinden van de chaos binnen de Britse regering en de twijfel die rond de goedkeuring van het akkoord in het Britse Lagerhuis hangt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen