Gasgeneratoren moeten overvol stroomnet helpen ontlasten

Foto: ANP

Netbeheerders nemen extra maatregelen om het overvolle stroomnet in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht te ontlasten. Op plekken waar op piekmomenten de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het net te boven gaat, worden tijdelijk ook gasgeneratoren ingezet, meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer.

De overheid en netbeheerders kondigden afgelopen najaar al maatregelen aan om het hoogspanningsnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Dat is nodig omdat de verduurzamingsdrift bij huishoudens en bedrijven, die de afgelopen jaren bijvoorbeeld op grote schaal zonnepanelen hebben aangeschaft, een steeds groter beslag legt op de schaarse netcapaciteit.

In de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht gaat dat evenwel niet snel genoeg. De vraag naar ruimte op het stroomnet neemt daar zo snel toe dat netbeheerders het niet kunnen bijbenen. Daarom zijn extra maatregelen nodig. Om het net te ontlasten worden lokaal batterijen ingezet, en waar dat onvoldoende is tijdelijk ook gasgeneratoren.

Het bijzetten van lokale stroomproductie met behulp van gas is een tijdelijke maatregel die alleen wordt ingezet op piekmomenten, zegt Jetten. Hij benadrukt dat daardoor de “structurele verduurzaming” zoveel mogelijk kan doorgaan, en de CO2-uitstoot op de langere termijn daalt.