vrijdag 27 april 2018 - Basketbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Tom Palmaers

Basketbal
vanavond 20.30u Limburg United-Kangoeroes

Greg Gibson volgend seizoen coach bij Limburg United

“Ik volg de Belgische competitie al jaren”

Hubo Limburg United heeft met Greg Gibson een nieuwe coach aangesteld voor volgend seizoen. De 49-jarige Amerikaan was de voorbije vijftien seizoenen actief als coach in Finland. Hij stond er aan het hoofd van drie verschillende ploegen. Gibson tekende een contract voor twee seizoenen bij de Limburgers.

Johnny PEETERS

“Voor mij is dit een unieke kans”, aldus de 49-jarige Amerikaan. “In al die jaren dat ik actief was in Finland kreeg ik meerdere andere aanbiedingen, maar deze is de allereerste die mij echt interesseerde. Ik volg de Belgische competitie al verschillende jaren en hoopte al lang om hier ooit coach te worden. Op basketbalvlak is dit een heel aantrekkelijke reeks.”

“De eerste gesprekken met Odell Hodge en Maarten Bostyn dateren van iets meer dan een maand geleden, maar de competitie in Finland was nog niet gedaan en ik speelde met Kataja nog de play-offs”, legt Gibson uit. “Ik kon mij daarop blijven concentreren en pas nadat we uitgeschakeld waren in de kwartfinales nam ik mijn definitieve beslissing. Ik werd dus helemaal niet onder druk gezet om snel te beslissen. De manier waarop deze club georganiseerd is en het potentieel dat aanwezig is om verder te kunnen groeien, sprak mij enorm aan.”

Ik leg veel discipline op, maar de spelers moeten zich ook comfortabel voelen Greg GIBSON

Snel spelen

“Ik ben een coach die graag speelt met spelers die je op meerdere posities kan uitspelen”, vertelt Gibson over zichzelf. “Ik leg veel discipline op, maar de spelers moeten zich ook comfortabel voelen. Als je die combinatie kunt maken, heb je veel kansen op goede resultaten. Op het veld houd ik van snelle passen en scores. Maar ik leg de nadruk op vele kleine dingen waar anderen geen aandacht aan schenken. Ik hou van situaties waarin ik, als er tijdens een wedstrijd nog slechts drie seconden te spelen zijn, nog snel een play kan uittekenen die tot een score kan leiden en we zo de winst binnenhalen. We zullen voor een stuk verder proberen te bouwen op de ploeg die er nu is, maar meer kunnen we hier voorlopig nog niet over zeggen. Daarvoor is het nog veel te vroeg.”

Greg Gibson
Geboren 15/03/1969, Woodstock (Virginia, USA)

Coachcarrière
2002-2003 Newman Prep School (Boston, Massachusetts)
2003-2009 Karhu Kauhajoen (Finland)
2010-2016 Bisons Loimaa (Finland)
2016-2018 Joensuun Kataja (Finland)
2018-... Limburg United

Palmares
Kampioen Finland 2012, 2013, 2017
Verliezend play-off finalist Finland 2015

Odell Hodge

“Tegenovergestelde van mezelf”

Greg Gibson is het type coach dat je kan verwachten bij Limburg United. Iemand die een snelle passing en scoring game op het veld probeert te brengen. Een type dat je met Brian Lynch kan vergelijken. “Een no-nonsense-coach”, omschrijft sportief manager Odell Hodge hem.

“Wat ik heel belangrijk vind, is dat Gibson elke speler verantwoordelijk zal houden voor wat hij heeft gedaan”, legt Hodge uit. “Maar omgekeerd zal hij heel veel respect tonen voor iedereen. Als je kijkt hoe hij in Finland heeft gecoacht, zullen veel supporters het type spel herkennen. Voor hem is de snelheid van het spel belangrijk, hetzelfde wat Brian Lynch hier liet zien. Een aantal van deze dingen hebben we dit seizoen niet meer gezien.”

“Hij kan een ploeg ook op een heel moderne manier leiden”, gaat Hodge verder. “Hij weet hoe je de spelers vandaag moet aanpakken. Ik besef nu dat dit heel anders is dan toen ik zelf nog speelde, tien jaar geleden. Ze luisteren niet meer op dezelfde manier als toen. Ik ga hem dus ook meer verantwoordelijkheid geven in de beslissingen die hij neemt als coach. Onze voorzitter en ik zullen hem voldoende middelen geven om zijn taak uit te voeren. Daar moet hij dan een team van bouwen. Als ik kort moet samenvatten wat voor iemand Gibson is, dan zeg ik dat hij het tegenovergestelde is van mezelf.” (jope)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws