Boer Brent staat klaar om de bezoekers rond te leiden op gemeenschapsboerderij Strackxhoeve in Laakdal.© AF

LALALApad zet Laakdalse land- en tuinbouwbedrijven in de kijker

Laakdal -

Tijdens de Week van de Korte Keten staan lokale producten en hun producenten in de kijker. In Laakdal kunnen fietsers en wandelaars via het LALALApad de verschillende land- en tuinbouwbedrijven uit de gemeente leren kennen.

Annelies Frederickx

Het officiële startschot van de Week van de Korte Keten, die dit jaar plaatsvindt van 18 tot 26 mei, werd gegeven in restaurant Joels in Vorst-Centrum. Die plaats was niet toevallig gekozen, want tijdens deze editie wordt er extra aandacht besteed aan samenwerkingen tussen lokale producenten en ondernemers, die met de producten aan de slag gaan.

Tijdens een netwerkevent, georganiseerd door de Merode Ondernemers en Landschapspark de Merode, werden lokale producenten en horeca en logies-uitbaters samengebracht. Zij konden er proeven van de gerechten van chef Johan Ariën en zijn team, die met lokale producten gemaakt waren.

Het startschot van de Week van de Korte Keten werd gegeven in restaurant Joels, waar chef Johan (r) onder meer de aardbeien van Stef Engelen (l) verwerkt in zijn gerechten.© AF

Naar aanleiding van de Week van de Korte Keten lanceert Landschapspark de Merode bovendien een handige digitale kaart met korte-keten-verkooppunten. Wie in Laakdal kennis wil maken met de verschillende land- en tuinbouwbedrijven kan dit doen via het LALALApad.

35 procent landbouwgrond

“Laakdal bestaat voor meer dan 35 procent uit landbouwgrond en er zijn ongeveer veertig landbouwers actief”, meldt bevoegd schepen Gerda Broeckx (CD&V). “De kleine afstand tot hun klanten maakt dat er niet enkel weinig vervoerskosten zijn, de producten komen ook steeds vers bij de klanten. Consumenten steunen de lokale economie en weten waar de producten vandaan komen. Veel van de Laakdalse landbouwers stellen hun bedrijf open om een kijkje te komen nemen. De fiets- en wandelroute LALALApad, wat staat voor Laakdalse Landbouwers Lachen je toe, passeert langs tal van deze producenten.”

Het LALALApad leidt de fietsers of wandelaars onder meer langs Hoeve Van Elven.© BERT DE DEKEN

Infoborden

Het LALALApad leidt de fietsers of wandelaars langs meer dan tien land- en tuinbouwbedrijven. Van alpaca’s tot lammetjes, van gemeenschapsboerderij tot landbouwbedrijf met hoevewinkel, van aardbeien tot saffraan. Via infoborden aan de bedrijven of via een gratis app kom je alles te weten over de boer(in) en zijn of haar bedrijf.

LALALApad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners