Direct naar artikelinhoud

'Shutdown' VS gaat derde dag in na falen van Senaat om akkoord te bereiken

'Shutdown' VS gaat derde dag in na falen van Senaat om akkoord te bereiken
Beeld EPA

De meeste overheidsagentschappen in de Verenigde Staten zullen vandaag gesloten zijn. Het Congres faalde afgelopen weekend om een voorlopig akkoord te bereiken over de uitgaven. 

Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, zei dat het hogerhuis uiteengaat tot maandagmiddag (18 uur Belgische tijd) voor een stemming over een kortetermijnbudget waardoor niet-essentiële diensten kunnen heropenen.

Senator Charles Schumer, de fractieleider van de Democraten, die toegevingen wil op het immigratiebeleid, zei dat geen akkoord werd bereikt. De 'shutdown' gaat zo zijn derde dag in. 

Als gevolg van de shutdown worden de meeste federale overheidsdiensten bevroren. Enkel de diensten die als essentieel worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI, blijven normaal functioneren. Tijdens een shutdown wordt 40 procent van de federale ambtenaren op onbetaald verlof gestuurd, wat neerkomt op bijna 1 miljoen werknemers. De Republikeinen en de Democraten beschuldigen elkaar voor de impasse.