© jct

Noah (16) en Maarten (15) stierven er, maar nu is er eindelijk budget vrijgemaakt voor nieuwe fietspaden

Net nu het Haachtse schepencollege een open brief aan de bevoegde minister wilde sturen over de verkeerssituatie op de N21, laat de minister weten dat de budgetten voor de aanleg van de fietspaden werden vrijgemaakt. Zowel Noah Mortier (16) in 2015 als Maarten Decat (15), een maand geleden, lieten hier het leven.

Conny Juste

Begin dit jaar had de Gemeentemonitor in Haacht nog eens de vinger op de wonde gelegd. Wonen, doen de Haachtenaars heel graag in Haacht, maar over de verkeersveiligheid zijn ze niet tevreden. Vooral de gebrekkige staat of het ontbreken van fietspaden, kon op weinig begrip rekenen.

Terwijl het Haachtse gemeentebestuur met zijn fietspadenplan vooral de laatste maanden een sterke inhaaloperatie had gemaakt, leek dit niet het geval voor de N21, de gewestweg tussen Haacht en Kampenhout-Sas, die al meerdere zware verkeersslachtoffers eiste.

Open brief

Omdat de gewestweg onder de bevoegdheid valt van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), besliste het schepencollege onlangs om de situatie in een open brief aan te kaarten en de minister tot spoed aan te manen. Dat bleek echter niet nodig.

De minister liet intussen in een persbericht weten dat de nodige budgetten voor aanleg van vrijliggende fietspaden aan deze gevaarlijke weg vrijgemaakt werden.

“We zijn met handen en voeten gebonden aan tijdrovende procedures, maar we werken achter de schermen keihard verder om het verkeer in Haacht vlotter en veiliger te maken”, pareerde minister Ben Weyts het verwijt dat het dossier zou blijven liggen. Volgens de minister zal nu gestart worden met de onteigeningsprocedures, nodig voor de aanleg van die nieuwe fietspaden, al kosten ook die procedures en onderhandelingen tijd. “Van zodra alles in orde is, starten de werken.”

Vlaams minister Ben Weyts wordt in zijn betoog bijgestaan door Haachts N-VA-fractieleider Frank Vannetelbosch. “Ook wij hebben het dossier over de N21 geregeld onder de aandacht van de minister gehouden”, zegt Vannetelbosch. “Net als het schepencollege dat heeft gedaan. Ik begrijp dan ook niet waarom dat college het nu via een open brief wil spelen, terwijl de normale gang van zaken duidelijk resultaat heeft.”

Geen nieuws

Dat laatste was echter niet duidelijk voor burgemeester Steven Swiggers (Open VLD). “Wij zijn uiteraard blij dat er eindelijk schot in de zaak komt. Maar wij hadden hierover geen nieuws ontvangen, ondanks onze brief aan de minister in april”, zegt de burgemeester.

“Hopelijk integreert AWV ook het ontbrekende stuk fietspad in het project tussen het station en de Oudestraat in Boortmeerbeek en wordt ook een veilige fiets- en voetgangersoversteekplaats voorzien ter hoogte van de school en het station in Haacht. Dat is het laatste ontbrekende stuk vrijliggend fietspad van Melsbroek tot Werchter, langs de N21. Op die manier wordt fietsen veel veiliger langs de gewestweg.”