ImageGlobe

Tijd voor je belastingaangifte: de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen

Het is weer de tijd van het jaar om je belastingaangifte in te vullen: zoals steeds zijn er ook nu opnieuw een aantal veranderingen en nieuwigheden. Dit zijn de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen aan de Federale Overheidsdienst Financiën.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

1. Wanneer moet ik de aangifte indienen?

Als je een papieren aangifte indient, moet je die ten laatste op 30 juni 2024 terugsturen naar de FOD Financiën. 

Kies je voor een online aangifte via MyMinfin of doe je een beroep op een accountant, dan heb je tijd tot en met 15 juli 2024. Let op: dat geldt enkel als je geen "specifieke inkomsten" hebt. In dat geval heb je de tijd tot 16 oktober 2024.

Die "specifieke inkomsten" zijn: winsten, baten, bezoldigingen van bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten en/of buitenlandse beroepsinkomsten.

2. Ik heb een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Wat moet ik doen?

Controleer nauwkeurig of je gegevens juist en volledig zijn. Is dat het geval? Dan hoef je niets te doen of terug te sturen. Er is geen enkele bevestiging nodig. Je zult je aanslagbiljet ontvangen met je belastingberekening op basis van de gegevens in dit voorstel.

Zijn je gegevens onjuist of onvolledig, verbeter dan het voorstel:

  • Ofwel online, via MyMinfin (Tax-on-web). Je hebt daarvoor de tijd tot 15 juli 2024. 
  • Ofwel via het papieren antwoordformulier (als je je voorstel per post ontvangen hebt). Het formulier moet in dat geval ten laatste op 30 juni 2024 bij FOD Financiën toekomen. 
  • Als je een beroep doet op een boekhouder, heeft hij tot 15 juli 2024 de tijd om je voorstel via Tax-on-web te wijzigen.

3. Ik heb mijn voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Wanneer ontvang ik mijn terugbetaling?

De FOD Financiën moet je eerst op de hoogte brengen van de definitieve berekening van de belasting. Dat gebeurt via het ‘aanslagbiljet’ dat je tussen augustus 2024 en juni 2025 ontvangt.

Het is niet mogelijk om een exacte datum te geven. De datum van de terugbetaling staat op je aanslagbiljet vermeld.

4. Ik heb mijn aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte niet per post ontvangen, wat moet ik doen?

De aangiften en voorstellen van vereenvoudigde aangifte worden in mei verstuurd. Wil je niet wachten? Je aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte is al online beschikbaar via MyMinfin (Tax-on-web).

Heb je begin juni nog niets ontvangen? Bel je belastingkantoor ('centrum Particulieren') om te vragen hoe dat komt. Hou je identiteitskaart bij de hand voordat je belt, want die heb je nodig. 

Hou er rekening mee dat het soms tot drie weken kan duren om de documenten te verzenden. Het is daarom aan te raden om snel te bellen en niet te wachten tot bijvoorbeeld eind juni, want dan kan je je belastingaangifte niet op tijd indienen. 

5. Ik moet meer betalen of krijg minder terugbetaald dan vorig jaar. Nochtans is mijn situatie niet veranderd. Waarom dit verschil?

Er is wellicht minder bedrijfsvoorheffing ingehouden of je deed toch minder uitgaven die recht geven op een belastingvermindering. De bedrijfsvoorheffing is het bedrag dat elke maand van je loon of pensioen wordt ingehouden. Het is een soort voorschot op het eindbedrag van je belasting. 

Heb je minder bedrijfsvoorheffing betaald, dan zal je dat mogelijk moeten bijbetalen. Controleer dit door het bedrag van je voorheffing van de twee voorgaande jaren te vergelijken.

Ook andere wijzigingen kunnen een invloed hebben op je belastingbedrag. Bijvoorbeeld als vorig jaar:

  • een of meerdere personen die ten laste waren, dat niet meer zijn (bijvoorbeeld: je kinderen zijn het huis uit)
  • je een nieuw huis of een nieuw appartement hebt gekocht
  • je geen uitgaven meer hebt gedaan die recht geven op een belastingvermindering (bijvoorbeeld: je hebt je hypothecaire lening afgelost)
  • je bent feitelijk gescheiden

6. Zal ik moeten bijbetalen of krijg ik geld terug?

Als je een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangt, staat het vermoedelijke bedrag van je belasting in het voorstel.

Dien je je aangifte in via MyMinfin (Tax-on-web)?

  • Vóór je je aangifte verzendt: klik op 'Berekenen van de belastingen' in het menu bovenaan het scherm.
  • Als je je aangifte al verzonden hebt: in Tax-on-web klik je onder 'Mijn documenten' op de knop 'Berekenen' naast je aangifte.

Je kunt je belastingen ook anoniem berekenen met de tool "Tax-Calc" van de FOD Financiën.

Pas op: in alle gevallen gaat het om een schatting van je belasting. Het (definitieve) bedrag op je aanslagbiljet kan soms verschillend zijn.

7. Kan ik hulp krijgen bij het invullen van mijn belastingbrief?

Op de website van de FOD Financiën vind je veel uitleg over de verschillende rubrieken van de belastingaangifte. Vragen over een bepaalde code of bedrag? Dan kan je bellen naar  02 572 57 57.  Nadat je je taal hebt gekozen, tik je de directe code 17001 in. 

De medewerkers van de FOD Financiën kunnen je ook persoonlijk helpen om je belastingaangifte in te vullen. Bel het telefoonnummer (op de envelop) van je aangifte om een afspraak te maken. Wacht daar niet te lang mee. De laatste dag om een afspraak te maken is 28 juni 2024.

8. Hoe moet ik mijn hypothecaire lening aangeven?

De FOD Financiën adviseert om MyMinfin te gebruiken. Sommige codes zijn dan al vooraf ingevuld. Daarnaast word je stap voor stap begeleid bij het invullen van de andere codes. Ook alle attesten van je hypothecaire leningen en levensverzekeringen zijn makkelijk te raadplegen via de website.

Meer info vind je bij de specifieke FAQ’s voor de hypothecaire leningen.

9. Ik heb mijn pensioenfiche nog niet ontvangen. Wat moet ik doen?

De Federale Pensioendienst stuurt niet meer automatisch een pensioenfiche per post op. Je hebt deze ook niet nodig als je een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangt. Ook als je je aangifte via MyMinfin invult of telefonisch laat invullen door een medewerker van de belastingdienst, heb je de fiche niet nodig.

Als je je pensioenfiche wil raadplegen, kan je:

10. Hoe kan ik mijn kosten voor kinderopvang aangeven?

Je hebt recht op een belastingvermindering voor kosten voor kinderopvang die aan de voorwaarden voldoen. Vanaf aanslagjaar 2024 kunnen de gegevens op je voorstel van vereenvoudigde aangifte of op je online belastingaangifte vooraf ingevuld zijn:

  • als de kinderopvangorganisatie de gegevens online heeft doorgegeven aan de fiscus
  • als je kind minstens 3 jaar oud is

Controleer de vooraf ingevulde gegevens aan de hand van de attesten die je hebt ontvangen. Hier vind je hoe je de kosten van kinderopvang moet aangeven en welk bedrag je moet vermelden in de aangifte. 

Als je kind jonger is dan drie, moet je kiezen tussen de belastingvermindering voor kosten van kinderopvang en de verhoging van de belastingvrije som. Raadpleeg daarvoor de FAQ's over opvang voor kinderen onder drie jaar.

Meest gelezen