Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

Wie wordt kampioen in het voetbal? ‘Het zou zomaar kunnen dat Union zondagavond aan de leiding staat’

'Union doet weer helemaal mee. Ze zijn back in business.'Beeld Bob van Mol/Belga

De Belgische voetbalcompetitie nadert haar ontknoping. Welke ploegen zitten nog in de race, en hoe groot zijn hun kansen om ook echt kampioen te worden? Sportjournalist Hans Vandeweghe analyseert. ‘Het is spannend, zoals het hoort te zijn.’

Goeiemorgen Hans, de voorbije dagen klonk het dat we een klassieke titelstrijd zouden krijgen tussen Club Brugge en Anderlecht. Doet Union na de overwinning van gisteren nu toch weer mee voor de titel?

“Union doet weer helemaal mee. Ze zijn back in business, zoals ze het zelf noemen. Ze staan nu met drie dicht op elkaar, en dan is er een vierde ploeg op enige afstand. Ik denk dat Genk zelfs nog in de race kan komen. Het is spannend, zoals de play-offs horen te zijn.

“Na de volgende speeldag, zondag, kan het er weer helemaal anders uitzien. Union zie ik thuis opnieuw winnen tegen Antwerp, Genk gaat de rug rechten tegen Club Brugge en Anderlecht zie ik niet winnen op het veld van Cercle Brugge. Die van Cercle gaan er thuis volle bak voor gaan. Zij willen tonen dat ze in die Champions’ play-offs horen en willen niet laatste eindigen. Als dat allemaal uitkomt, en de logica wordt gerespecteerd, zitten we weer met een redelijk open strijd. Het zou zomaar kunnen dat Union zondagavond aan de leiding staat.”

Maakt Genk nog een kans? Zij staan zeven punten achter leider Anderlecht, met nog vijf speeldagen te gaan.

“Vraag is hoe hard het er mentaal heeft ingehakt bij Genk dat ze compleet zijn weggespeeld door Club Brugge. Het kan zijn dat ze de rol lossen. Dat zit in de hoofden van de spelers, niet in het hoofd van de trainer.

“Dat is een beetje hetzelfde verhaal als die bewuste wedstrijd Westerlo-Genk, de laatste match van de reguliere competitie. Toen zat ook in de hoofden van de spelers: ‘We gaan niets meer doen, we willen vooral niet verliezen.’ En zo kreeg je die salonremise. Dus is het de vraag of ze nu de rug kunnen rechten. Zo ja: dan doen ze nog mee.”

Wie is volgens jou de grootste favoriet?

“Club Brugge, omwille van het feit dat ze een enorm thuisvoordeel hebben, zeker als ze snel scoren. Zij profiteren het meest van hun thuiswedstrijden, ze hebben het meest fanatieke publiek. Bij Anderlecht is dat nog steeds deels een theaterpubliek. Bij Club Brugge is zelfs dat theaterpubliek hooligan, bij wijze van spreken. Iedereen gaat daar uit de bol. Dat zie je ook niet bij Union. Die hebben een vrij opgevoed publiek, weinig traditie van harde supporterskernen.

“Club Brugge moet nog naar Anderlecht, dat is nooit eenvoudig. Maar Anderlecht mist wel een aantal spelers op cruciale posities: Thorgan Hazard en Anders Dreyer voorin, en ook doelman Kasper Schmeichel.

“Het enige nadeel dat Club heeft, is het Europese programma. Daar hebben we het al eerder over gehad. Al trekken ze zich daar vooral aan op. Ze hebben nu die halve finale van de Conference League bereikt. Alles wat daarbij komt, is mooi meegenomen. In de competitie is het anders, daar is het met het mes tussen de tanden. Bij Club Brugge zijn er ook een aantal spelers, zoals Antonio Nusa, die nog hopen op een transfer en die zich dus willen bewijzen. Daarom denk ik dat Club Brugge het best gewapend is om kampioen te worden.”

Welke ploegen maken nog kans op een Europees ticket?

“Daar gaan we ons voorlopig niet aan wagen. Het is onwaarschijnlijk ingewikkeld, omdat het ook nog afhangt van de Europese prestaties van Club Brugge tegen Fiorentina. Het ziet er wel naar uit dat de nummer vier van de Champions’ play-offs, op dit moment Genk, het opneemt tegen de winnaar van de Conference League play-offs. Dat lijkt AA Gent te worden.”

Antwerp beleeft een bijzonder teleurstellend seizoenseinde. Dreigt daar een leegloop deze zomer?

“Een leegloop misschien niet, maar de optimistische sfeer van het voorbije jaar, nadat de ploeg de dubbel behaald had, is wel heel snel weg. Dat hebben we nog maar zelden gezien.

“Dat een paar belangrijke spelers in de winter zijn vertrokken, heeft daar natuurlijk mee te maken. Dan denk ik in de eerste plaats aan Arthur Vermeeren, die nu geen minuut speelt bij Atlético Madrid. Als Vermeeren tot het einde van het seizoen was gebleven, had Antwerp misschien nog meegedaan voor de titel. Nu moest Antwerp zijn ploeg helemaal omgooien. Spits Vincent Janssen speelt nu op het middenveld, op de positie van Vermeeren, en hij heeft na Nieuwjaar bijna niet meer gescoord.

“Trainer Mark van Bommel kijkt naar andere opties. Hij heeft een mooi parcours gelopen in België, met de titel en de beker, maar ik denk niet dat hij nog veel zin heeft om te blijven.

“Antwerp is op zijn financiële grenzen gebotst. Die club wordt constant beboet omdat ze te veel geld uitgeeft. De inkomsten moeten omhoog. Daarom zet Paul Gheyssens nu die voorlopige tribune, waardoor 5.000 extra supporters naar de thuiswedstrijden kunnen komen kijken.”