Paardenmarkt opnieuw vrijgegeven na ontploffing, slachtoffer niet langer kritiek

In Antwerpen vond woensdagochtend overleg plaats over de verdere aanpak van de ruimingswerken aan de Paardenmarkt, na de explosie van maandagavond. De hulpdiensten staakten dinsdagavond na zowat 24 uur hun interventie en de straat werd - al dan niet tijdelijk - weer vrijgegeven voor het verkeer. De site wordt woensdag nog verder beveiligd en er zal allicht ook nog puin worden geruimd, maar mogelijk worden de werken gedeeltelijk overgenomen door aannemers. Het slachtoffer in levensgevaar bevindt zich niet langer in kritieke toestand, bevestigt de brandweer aan onze redactie.

dvd, SaRe

Bij de explosie die maandagavond rond 21.30 uur plaatsvond ter hoogte van restaurant Primavera aan de Paardenmarkt, waarvan de oorzaak nog volop wordt onderzocht, kwamen twee mannen om het leven: een 39-jarige Belgische bewoner van een van de drie ingestorte panden en een 26-jarige Afghaanse asielzoeker. Eén slachtoffer werd in kritieke toestand afgevoerd maar is volgens de politie intussen buiten levensgevaar, vijf anderen raakten zwaargewond en nog eens acht mensen liepen lichte verwondingen op. De hulpdiensten konden zeven mensen levend en wel van onder het puin vandaan halen. Koning Filip kwam dinsdagmiddag samen met Antwerps burgemeester Bart De Wever en premier Charles Michel de locatie bezoekenom de hulpdiensten een hart onder de riem te steken.

© SaRe

Naast de drie ingestorte appartementsgebouwen liepen ook vier omliggende panden ernstige schade op. Ze zijn voorlopig onbewoonbaar, bijvoorbeeld omdat de ramen gesneuveld zijn of de nutsvoorzieningen zijn uitgevallen. De brandweer is volop bezig met het recupereren van nog intacte voorwerpen, die aan de bewoners kunnen worden teruggegeven.

Het onderzoek door het parket is volop aan de gang. Hun deskundige wordt daarin bijgestaan door de aannemer en dit onderzoek zal nog enkele uren voorrang krijgen. Als de onderzoeksrechter de site vrijgeeft dan kan er gefocust worden op de verdere afbraak van de gebouwen. Belangrijk is daarbij dat de site zeer goed beveiligd wordt, vooral voor de aankomende storm met rukwinden. Hun ploegen zullen onder toezicht van de stadsingenieur de gebouwen stutten waar nodig om de stabiliteit te garanderen en loshangende zaken verwijderen.

© SaRe

Huisnummer 105 is ondertussen opnieuw bewoonbaar. Huisnummer 97 en 95 niet, maar daar kunnen mensen wel persoonlijke zaken ophalen onder begeleiding. Huisnummer 103A is onbewoonbaar en voorlopig ook te onstabiel om te betreden.

“Door de hoge tol, de inzet van de hulpdiensten en de impact kunnen we echt spreken van een zeer uitzonderlijk incident”, laat de brandweer aan onze redactie weten. “Onze gedachten gaan dan ook nog steeds uit naar de families en vrienden van de slachtoffers. Voor de gewonden hopen we op een spoedig herstel.”

Handvol studenten kan nog niet terug naar kot

“Er zijn nog zo’n vijf studenten die niet naar hun kot kunnen. Dat zal nog enkele dagen duren”, zegt UAntwerpen-woordvoerder Peter De Meyer.

De universiteit had ook een achttal kamers gratis ter beschikking gesteld op de Campus Groenenborger, al was dat niet nodig omdat de getroffen studenten zelf thuis opvang vonden.

Dinsdag bleek dat één student was ingegaan op het aanbod voor een gesprek met een psycholoog. Dat is voorlopig zo gebleven. Dertien getroffen studenten mochten een examen uitstellen, bijvoorbeeld omdat ze zonder hun spullen werden geëvacueerd.

LEES OOK. Na explosie Paardenmarkt: Techlink wil verplichte vijfjarige controle op gasinstallaties

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Ontploffing Paardenmarkt