Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Team Sky vreest incidenten: "Alpe d'Huez is de vulkaan die al 3 dagen ligt te borrelen"

Duizenden Nederlanders vieren feest in bocht 7 van Alpe d'Huez, tijdens de vorige Tour-passage in 2015.Beeld ANP

Vandaag wacht de meest mythische van alle Alpen-cols: Alpe d'Huez. En dat aan het einde van een loodzware driedaagse. Renners koersen er tegen een berg en tegen zichzelf, Sky misschien ook tegen het publiek.

Nergens in de Tour komt zoveel volk kijken, nergens is de inzet zo hoog, nergens raken de gemoederen zo verhit. Dat is traditie op Alpe d'Huez. In de hoogdagen van Lance Armstrong was het hier dat de Franse gendarmerie massaal moest uitrukken na doodsbedreigingen aan het adres van de Amerikaan. Het Franse publiek moest niet weten van 'The Big Tex': hij en zijn ploeg waren veel te dominant.

Een situatie die erg lijkt op die bij Team Sky vandaag. Na vier keer eindwinst in vijf jaar zijn de Fransen de Britten beu. De salbutamolzaak zette alles nog extra op scherp. Op dat vlak was de machtsgreep van Thomas en Froome gisteren wel bijzonder getimed. Een zoveelste gele trui bij Sky werkt bij de Franse wielerfans als een rode lap op een stier.

Bij Sky zijn ze bang voor incidenten. Froome kreeg in het verleden al urine over zich heen. Misschien trekt iemand hem deze keer wel van de fiets, of erger. "We zijn zeker zenuwachtig voor wat komt", zegt ploegmanager Dave Brailsford. "Maar wij kunnen niet veel doen. Het is aan de organisator om ervoor te zorgen dat de renners veilig zijn. Ik ben blij dat de ASO het serieus neemt, ze doen goed werk."

Nederlandse agenten

Wat ze precies doen, is onduidelijk. Ook voor vandaag zijn voldoende veiligheidsmaatregelen genomen, zegt Fabrice Tiano, communicatieverantwoordelijke bij ASO en persoonlijke woordvoerder van grote baas Christian Prudhomme, maar opnieuw: geen details. De ASO wil mensen met slechte bedoelingen niet slimmer maken.

"Over specifieke maatregelen mogen we, na overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken, niet praten", zegt Tiano. "Als we vooraf vertellen dat er op een bepaalde plaats honderd politiemensen staan, dan verliest dat zijn effect, want dat kan mensen inspireren om naar andere plaatsen uit te wijken."

De man benadrukt dat ASO nooit extra actie onderneemt om één renner of ploeg (lees: Froome en Sky) te beschermen. "Als we maatregelen nemen, dan doen we dat in het belang van het hele peloton, de Tour-karavaan en het publiek."

'Door met Nederlandse agenten te werken, was het volk makkelijker in toom te houden'
Fabrice Tiano, communicatieverantwoordelijke ASO

In het verleden zette de Tour-organisatie Nederlandse agenten in om de orde te handhaven in bocht 7, de befaamde Hollandse bocht. Renners konden daar soms amper passeren door de grote massa fans. "Door met Nederlandse agenten te werken, was het volk makkelijker in toom te houden", zegt Tiano. "Dit jaar doen we het anders: er is een touw gespannen om de fans op afstand te houden."

De Nederlanders zijn deze keer niet de grootste risicofactor. Het is vooral het thuispubliek dat vijandig tegenover Froome en co. staat. Vermoed wordt dat er vandaag heel wat agenten in burger op de bergflank zullen plaatsnemen. Er staan ook meer dranghekken dan ooit. "Aan de voet is 1,2 kilometer afgezet en moet het publiek aan één kant van de weg blijven", zegt Tiano. "Op de top zijn de laatste vier kilometer van hekken voorzien."

De hele Alp afzetten (13,8 kilometer) is onbegonnen werk. "Wel zijn er onderweg opnieuw een reeks 'sassen' voorzien, stroken van 500 tot 1.000 meter waar hekken staan om ruimte te creëren voor de coureurs. Want het publiek mag het sportieve verloop van de koers niet beïnvloeden. In het verleden was er soms geen ruimte om te demarreren, nu zal die er wel zijn."

Lees hier ook ons verslag van de rit van gisteren. 'Koningsdrama in de maak in de Tour? Thomas rijdt weg van kopman Froome en pakt gele trui'.

Alcoholcontroles

Nog een maatregel: de Franse politie zal de hele dag alcoholcontroles uitvoeren, vooral aan de voet van de col. Wie dronken is of te veel drank meebrengt, raakt de berg niet op.

"Ik hoop dat alles sportief verloopt", zegt Brailsford. "Want dit is een prachtige beklimming. Het wielrennen heeft geen stadions, geen Wembley, geen Old Trafford of geen San Siro, maar we hebben wel dit soort mythische plaatsen. De geschiedenis rijdt straks mee. En renners weten dat, ze gaan straks allemaal de tinteling voelen als ze opdraaien."

Servais Knaven, ploegleider bij Sky, sluit zich daarbij aan: "In de rit naar Roubaix zie je de echte liefhebbers, in de bergen komen vooral vakantiegangers die afleiding zoeken. Sommigen zuipen zich al dagen van tevoren klem. Dat maakt het misschien wat hachelijker. Of je toegang moet gaan heffen? Dat heeft weinig zin. Wanneer moet je de boel afsluiten, dan? Tien dagen van tevoren? Drie dagen? We gaan ervan uit dat de organisatie er alles aan doet om de veiligheid te waarborgen. Nee, Froome hoor je er niet over. Het is een mooie berg, waar hij misschien kan toeslaan."

'Alpe d'Huez is de vulkaan die al drie dagen ligt te borrelen. En straks gaat die ontploffen'
Dave Brailsford, ploegmanager team Sky

Wout Poels, renner van Sky: "Als het goed is, rij ik bij Froome in de buurt. Ik hoop dat iedereen zich gedraagt. Nee, we hebben geen instructies gehad over hoe we moeten reageren op een incident. Blijven rijden, vooral."

Of er bij zullen zijn die bang zijn? Brailsford denkt van niet. "Al kan het wel een angstaanjagende col zijn. Zeker nu die op het einde van drie heel zware dagen komt. In dat opzicht zullen onze jongens ook wel nerveus zijn. Alpe d'Huez is de vulkaan die al drie dagen ligt te borrelen. En straks gaat die ontploffen."

Lees ook

Geselecteerd door de redactie