Direct naar artikelinhoud
Politiek

De Wetstraat zwijgt over de tweet van Dewinter: hoe komt dat?

Filip Dewinter kopieerde een Facebook-bericht waarin werd opgeroepen om een Antwerpse drugsdealer te liquideren. Onlangs gebruikte hij in het parlement ook het woord 'neger'.

Zonder enige schroom gooide Vlaams Belanger Filip Dewinter een oproep tot de liquidatie van een Antwerpse drugsdealer op Twitter. Waarom die provocatie nauwelijks deining veroorzaakt in de Wetstraat? "N-VA wil haar gegeerde slachtofferrol niet afgeven en de linkse oppositie is gewoon niet cynisch genoeg."

Filip Dewinter vond het bericht in kwestie op Facebook, en zette het op Twitter. Inclusief de identiteit van de drugsdealer en de beloning van 100.000 euro voor elkeen die hem kan 'vangen'. Dood of levend. "Zolang ze elkaar afmaken, deel ik dit bericht graag", zette hij er nog bij.

De expliciete oproep van de Antwerpenaar, al jarenlang hét boegbeeld van het Vlaams Belang, schudt de Wetstraat (voorlopig?) niet uit haar zomerslaap. Dat niemand reageert, heeft twee oorzaken. Ten eerste is er de persoonlijkheid van Dewinter, die van provocaties zijn handelsmerk gemaakt heeft. "Stel dat iemand van N-VA dit zou tweeten", zegt de Gentse politicoloog Carl Devos (UGent). "Dan is het kot te klein." 

Naast de gewenning aan Dewinters 'stijl' slikken politici ook uit strategische overwegingen hun verontwaardiging in. "Ga je in op zijn provocatie, dan speel je in zijn kaarten", meent Devos. Dewinter en zijn partij zitten, na hun explosieve groei in de jaren 90, in een extreme niche, en de overgrote meerderheid van de politiek wil hen daar vooral houden. 

Zeker N-VA, de dominante speler op het politieke veld,  heeft er geen gram baat bij dat het Vlaams Belang extra aandacht krijgt. "De N-VA heeft in de perceptie de rol van anti-establishmentpartij overgenomen van het Vlaams Belang", zegt de Antwerpse politicoloog Dave Sinardet (VUB). "Zij willen de underdog blijven. Het komt hen goed uit dat de linkse goegemeente politici zoals Theo Francken uitspuwt. Wanneer zij zich zouden laten provoceren door het Vlaams Belang, kunnen ze die rol van uitdager van het systeem opnieuw aan hen kwijtspelen. N-VA zal er dus alles aan doen opdat het Vlaams Belang zich niet kan profileren als slachtoffer." 

'Zolang ze mekaar afmaken, deel ik dit bericht graag!', meldde Dewinter.Beeld Twitter
'Stel dat iemand van N-VA dit zou tweeten. Dan is het kot te klein'
Carl DevosPoliticoloog (UGent)

N-VA heeft veel kiezers van het Vlaams Belang opgezogen, die nu vooral niet opnieuw verleid mogen worden door hun oorspronkelijke partij. Een reëel gevaar, want N-VA heeft haar grootse verkiezingsbeloftes op het vlak van migratie en veiligheid niet kunnen waarmaken. "De huidige context zou interessant kunnen zijn voor het Vlaams Belang, omdat de harde cijfers van het migratiebeleid niet de shift aantonen die N-VA voorspiegelde", voegt Sinardet toe. "Maar N-VA lijkt dat probleem op te lossen door haar sterke communicatie. De stoere tweets van Francken maskeren de echte statistieken."

'Als de volksvertegenwoordigers dit mogen, waarom dan het volk dat ze vertegenwoordigen niet? Ik vind dat hier een grens overschreden is'
Carl DevosPoliticoloog (UGent)

Rode lijn overschreden

Door de omerta in de Wetstraat, waarop Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) expliciet aanstuurde, lijkt het wel alsof de oproep van Dewinter kan en mag. "Welk signaal geven ze met die impliciete instemming aan de achterban van Dewinter?", waarschuwt Devos. "Als de volksvertegenwoordigers dit mogen, waarom dan het volk dat ze vertegenwoordigen niet? Ik vind dat hier een grens overschreden is."

De parlementaire onschendbaarheid moet een ruime invulling hebben, maar oproepen tot geweld zijn voor Devos een rode lijn. "Als we grens na grens laten passeren, zullen we misschien ooit schrikken van wat mensen allemaal mogen beweren." 

'Strategisch gezien zouden sp.a en Groen hier beter wel de aandacht op vestigen, maar daar zijn ze niet cynisch genoeg voor'
Dave SinardetPoliticoloog (VUB)

Waarom de linkse oppositie hier dan geen zaak van maakt? "Strategisch gezien zouden sp.a en Groen hier beter wel de aandacht op vestigen", pikt Sinardet in. "Want inhoudelijk valt hier zeker een punt van te maken. Meer stemmen voor het Vlaams Belang zijn er minder voor N-VA, dus dat komt hen goed uit. Maar de linkse partijen zijn hier niet cynisch genoeg voor, en dat is een deel van hun probleem. Ze doen het ook niet omdat Vlaams Belang is teruggedrongen in de marge en geen echte bedreiging meer vormt."

Dat het Vlaams Belang weer licht stijgt in de peilingen, lijkt Sinardet niet significant. "Peilingen creëren eerder een realiteit dan dat ze er een weergeven. De wederopstanding van het Vlaams Belang is zeker geen feit."