Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Philip Roth.Beeld REUTERS

De Amerikaanse schrijver Philip Roth is op 85-jarige leeftijd overleden. Huisartsen eisen meer middelen voor wachtposten. En na de wolf loopt er zo goed als zeker een lynx rond in Vlaanderen. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Amerikaanse schrijver Philip Roth (85) overleden

De Amerikaanse schrijver en Pulitzer Prize-winnaar Philip Roth is overleden. Dat meldt The New York Times en is aan Reuters bevestigd door zijn agent. Roth werd 85 jaar. Met zijn overlijden gaat een van de grootste schrijvers uit de Amerikaanse geschiedenis verloren.

In januari weidde de schrijver in een interview nog uitgebreid uit over Trump, #MeToo en zijn leven als schrijver-op-rust. U kunt het interview hier herlezen.

2. Huisartsen dreigen met acties: "Wachtposten hebben meer middelen nodig"

De subsidies die wachtposten krijgen, zijn te krap. Dat klagen Vlaamse huisartsen aan. Ze zijn het beu om voortdurend zelf bij te passen en denken aan acties. "Brandweermannen bekostigen hun kazernes toch ook niet zelf?"

3. Onderzoek naar Gents 'gesjoemel'

Er komt een gerechtelijk onderzoek naar vermeende sjoemelpraktijken bij stadsontwikkelingsbedrijf SoGent, dankzij een strafklacht van ontslagen algemeen directeur Didier Nachtergaele. Zijn lijvige dossier werpt alvast een scherpe vraag op: waarom is het Gentse stadsbestuur niet zelf naar het parket gestapt?

4. Rijke Belgische zakenfamilies omzeilen effectentaks

De meest vermogende Belgische families schuiven met hun aandelen in beursgenoteerde bedrijven om aan de effectentaks te ontsnappen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Met de ontwijking zijn wellicht miljarden euro's aan aandelen gemoeid, is in bankierskringen te horen. 

5. Weer een maatregel van Obama teruggedraaid: Trump berooft beer en wolf in Alaska van federale bescherming

En weer helpt Donald Trump een maatregel van Obama om zeep. Hij versoepelt de jachtregels in Alaska. Beren mogen worden gelokt met hondenvoer en honing, om ze daarna van dichtbij neer te knallen.

Een Amerikaanse jaagster naast haar prooi.Beeld rv

6. Wereldprimeur: McDonald's bant vanaf september plastic rietjes in Brussel en Namen

McDonald's gaat vanaf september de plastic rietjes in al zijn Brusselse restaurants vervangen door kartonnen exemplaren. Het gaat om een proefproject, waarbij ook gepolst zal worden naar de reactie van de klant, meldt de fastfoodketen.

7. China pakt zijn schulden aan. Daardoor staan hele steden leeg

Nu een handelsoorlog met de VS vooralsnog is afgewend, kan China verder met het echte probleem: het aanpakken van de enorme schuldenlast. Dat betekent een abrupte bouwstop in steden in West-China, die op schulden zijn verrezen.  

Aan het koffieapparaat

1. Maya De Bij promoot sigaretten: Greenpeace gaat met ophefmakende video in de aanval tegen Studio 100

Greenpeace lanceert vandaag een opvallende campagne aan het adres van Studio 100. Het bedrijf, dat licentiehouder is van Maya De Bij, verkoopt allerlei producten met de beeltenis van het bij kinderen populaire figuurtje. Maar sommige van die producten, zoals charcuterie, zijn schadelijk voor de gezondheid, aldus Greenpeace. In de nieuwe video promoot Maya valse sigaretten.

2. Priester Pieter ('De mol') is lang niet de enige die worstelt met het celibaat: "Soms lukt het, soms niet"

"Het celibaat zorgt ervoor dat ik niet tot mijn tachtigste priester zal zijn." Pieter Delanoy, de mol uit het gelijknamige VIER-programma, doet deze week in Humo een opmerkelijke uitspraak over het celibaat. En hij is lang niet de enige die ermee worstelt.

Pieter Delanoy.Beeld Photo News

3. Voor het eerst in kaart gebracht: mens is nietige soort met enorme impact

In vergelijking met wat allemaal op deze bol rondloopt, -kruipt, -vliegt en -zwemt, is onze soort erg nietig. Nu weten we ook hoe nietig. De mens heeft dan wel een kolossale impact, maar is zelf goed voor maar één tienduizendste van alle levende wezens.