Direct naar artikelinhoud
Economie

Donkere wolken boven Belgische economie

Premier Charles Michel krijgt af te rekenen met 'groeipijnen' .Beeld Photo News

Een sombere groeiprognose van KBC zet de puntjes op de 'i' voor de regering-Michel. De hoogconjunctuur is voorbij, en dat zal wegen op de begroting. "Zonder hervormingen dreigt de Belgische economie een stuurloos schip te worden in woelige internationale wateren."

KBC verwacht dat de Belgische economie dit jaar maar 1,6 procent zal groeien. Eerder was de bank-verzekeraar uitgegaan van een groei van 1,9 procent. Met zijn herziening van de economische groei schetst KBC een pessimistische visie op de conjunctuur. Dat er al enkele weken signalen waren dat de economische hoogzomer op haar laatste beentjes liep, was duidelijk. De verwachting was evenwel dat we nog wel een tijdje konden genieten van een nazomertje op economisch vlak, versta: geen groei meer, maar nog even op het huidige hoge niveau blijven hangen. Om dan vanaf 2019 langzaamaan een lagere groei te noteren. 

Maar de economen van KBC zien het scenario dus somberder in, en de vertraging zou zich al dit jaar manifesteren. "Een cocktail van dreigende handelsconflicten, politieke onzekerheden en dure olie veroorzaakt donkere wolken boven de Belgische economie", schrijft KBC in het rapport. Met een verwachte groei van 1,6 procent, in plaats van de eerder vooropgestelde 1,9 zit KBC duidelijk onder de meeste andere prognoses. Andere banken en de Europese Commissie hanteren een cijfer van rond de 1,8 procent. BNP zelfs 2 procent. 

'Een cocktail van dreigende handelsconflicten, politieke onzekerheden en dure olie veroorzaakt donkere wolken boven de Belgische economie'
KBC

Toch is KBC hoofdeconoom Jan Van Hove zeker van zijn stuk: "Met 0,4 procent reële economische groei in het eerste kwartaal van 2018 stelde de Belgische economie duidelijk teleur. België volgt daarmee de algemene Europese trend na een sterk 2017. Zo vertraagde de groei eveneens in onze buurlanden in vergelijking met het laatste kwartaal van 2017. Sommigen beschouwen het zwakke eerste kwartaal als een tijdelijke terugval. Anderen geloven dat het beste in deze conjunctuurcyclus achter de rug is. Wij zijn overtuigd van die tweede piste, vooral veroorzaakt door de internationale context.

"Meer nog, de Belgische economie staat niet alleen voor een verzwakking in 2018. Een verwachte vertraging in de private investeringen en een gebrek aan publieke investeringen beknotten ook ons toekomstig groeipotentieel."  Voor 2019 heeft KBC de groeivooruitzichten voor de Belgische economie eveneens naar beneden bijgesteld: van 1,7 naar 1,5 procent.

Budgettaire domper

Als de prognose klopt, dan spreken we over een budgettaire tegenvaller voor de begroting van zo'n 500 miljoen euro, berekende Edwin De Boeck, directeur van de studiedienst van de N-VA. Nog volgens KBC zijn snelle en drastische hervormingen noodzakelijk om het tij tijdig te doen keren. "Anders dreigt de Belgische economie een stuurloos schip te worden in woelige internationale wateren."

Alleen lijkt de verkiezingskoorts in de Wetstraat toegeslagen, en geen enkele partij lijkt veel zin te hebben in een nieuwe besparingsoefening. Vandaar dat het begrotingsevenwicht al werd losgelaten, tot ergernis van Europa. Dat komt net vandaag met een evaluatie van het begrotingswerk van de lidstaten. Voor ons land lijkt het erop dat de Belgische regering een tik op de vingers krijgt, wegens te weinig structureel begrotingsijver. Europa zou in haar schuldenrapport dat deze namiddag wordt toegelicht een extra inspanning eisen van zo'n 0,6 procent. Dat betekent snel zo'n 1 miljard euro. Afgezet tegen de budgettaire tegenvaller die KBC voor ogen houdt betekent dat een serieuze domper voor Michel. 

Als de prognose klopt, dan spreken we over een budgettaire tegenvaller voor de begroting van zo'n 500 miljoen euro