Direct naar artikelinhoud
Formule 1

Grote vormdip of niet, Lewis Hamilton gaat feesten

Lewis Hamilton in China, enkele weken geleden.Beeld Photo News

Kan Lewis Hamilton dit weekend nog eens juichen bij de GP van Azerbeidzjan? De regerende wereldkampioen formule 1 presteerde in de eerste drie races van dit seizoen opmerkelijk wisselvallig. Net als zijn team Mercedes.

Of zoals Mercedes-teambaas Toto Wolff het verwoordde na de race in China twee weken geleden: "Lewis Hamilton was net als de auto niet op zijn best."

Dat hadden maar weinigen anderhalve maand geleden voorspeld. De testdagen in de winter verliepen nog volgens het vaste stramien. Terwijl teambaas Wolff elk moment aangreep om de underdog te spelen, liep Mercedes-voorzitter Niki Lauda breed lachend door de paddock. De doorgewinterde formule 1-volger weet dan: er is in Brackley weer een topauto uit de fabriek gerold.

Mercedes won in de afgelopen vier seizoenen 63 van de 79 races. Meestal met overmacht. Bij de eerste GP van dit jaar was Hamilton (33) dankzij een magistrale kwalificatieronde meteen veel sneller dan de rest. De toon voor het seizoen was gezet.

Althans, zo leek het. Het machtsvertoon van Hamilton en Mercedes bleef vooralsnog bij die ene kwalificatie. Hamilton won nog geen races - zijn laatste zege dateert zelfs al van 22 oktober 2017 in de VS. Zijn negen punten achterstand op WK-leider Sebastian Vettel (Ferrari) zijn nog geen reden voor alarmbellen. Twee andere zaken zijn dat wel: zijn wisselvallige rijden en een wispelturige auto.

'Als het niet perfect loopt, verliest Hamilton een beetje scherpte en motivatie. In die races moet je de punten pakken'
Nico Rosberg, voormalig teamgenoot en grootste concurrent van Hamilton

Een diva

Mercedes typeerde de auto van vorig jaar als 'een diva', omdat de auto op bepaalde circuits onvoorspelbaar reageerde. Bijvoorbeeld in het benauwde Maleisië of het hooggelegen Mexico, waar de Nederlander Max Verstappen de Mercedessen op eigen kracht klopte. Het lijkt Mercedes niet te zijn gelukt die diva in de winter uit de auto te werken.

Hamilton klaagde in de eerste races geregeld over zijn auto, onder meer over het feit dat hij zijn banden niet op temperatuur kon houden. Ondertussen hebben Ferrari en Red Bull hun auto's wel aantoonbaar kunnen verbeteren, waardoor de drie topteams dit jaar dichter bij elkaar zitten. Voor het eerst sinds 2014 heeft Mercedes nu in drie races op rij niet gewonnen.

Tegelijk oogt Hamilton minder scherp dan vorig jaar bij de seizoenstart. Goed te zien aan zijn sterkste punt, de kwalificatie. De Brit weet als geen ander hoe hij in één ronde het maximum uit een auto kan persen. Vorig seizoen verbrak hij het polepositionrecord van Michael Schumacher. Dit jaar werd hij in de kwalificatie al twee keer geklopt door teamgenoot Valtteri Bottas.

Mercedes-coureur Lewis Hamilton dook vorig weekend op tijdens het Coachella-muziekfestival in Californië.Beeld Photo News

Op het oog lijkt de Brit zich weinig zorgen te maken om zijn seizoenstart. Afgelopen weekend feestte hij er vrolijk op los op het Coachella-festival in Californië. Hij krijgt bewust die ruimte van zijn team, omdat hij naar eigen zeggen beter wordt als hij af en toe de teugels kan laten vieren. Het neemt niet weg dat er af en toe een zweem van verzadiging hangt rond Hamilton, die drie wereldtitels won in de afgelopen vier jaar.

Twee jaar geleden begon Hamilton na twee opeenvolgende wereldtitels net zo wisselvallig aan het seizoen. Teamgenoot Nico Rosberg won de eerste vier races en had daardoor aan het einde van het seizoen net genoeg punten om Hamilton te verslaan. In dat jaar kreeg hij ook veelvuldig het verwijt meer met feesten bezig te zijn dan met racen. Iets dat Hamilton ontkende.

"Hamilton heeft van die fasen", zei Rosberg. "Als het niet perfect loopt, verliest hij een beetje scherpte en motivatie. In die races moet je de punten pakken, want hij herpakt zich altijd. En als Hamilton dat doet, is hij nagenoeg onverslaanbaar."

GP van Azerbeidzjan (Bakoe) Zondag om 14.10 uur op Play Sports