© Raymond Lemmens

Rechterlijke uitspraak geeft Beyza met hoofddoek hoop: “2018, ga toch snel voorbij”

“Ik zou ook naar de rechter gestapt zijn met wat ik nu weet. Maandenlang heeft Beyza op haar kamer gehuild omdat ze niet naar de school van haar keuze kon.” Het vonnis van een Tongerse rechter die acht moslimmeisjes het recht geeft hun hoofddoek op school te dragen ondanks een hoofddoekenverbod, geeft veel moslims hoop. Onder hen Nurkan Efe en zijn dochter Beyza uit Beringen.

Jan BEX

“De zon schijnt weer.” Vader Nurkan Efe (39) bedoelt het figuurlijk. Dochter Beyza, met hoofddoek omdat er een journalist en een fotograaf van de krant in huis zijn, kan ook weer glimlachen. “De rechter heeft ons weer moed gegeven”, zegt ze. “Eind vorige zomer heb ik beslist dat ik een hoofddoek wilde dragen. Neen, dat moest niet van mama of papa. Ikzelf wilde dat”, vertelt ze in een verzorgd Nederlands.

“Ik mis mijn vriendinnen”

Dat betekende dat ze niet naar de school van haar keuze kon, nl. middenschool Sint-Jan in Beringen. “Al mijn vriendinnen gaan daar naartoe. Maar er is een hoofddoekenverbod. Nu ga ik naar het KSD in Diest. Daar mag ik wel een hoofddoek dragen. Maar ik mis mijn vriendinnen.”

Waarom wil Beyza, begin mei wordt ze 13, zo graag een hoofddoek dragen? “Omdat ik vind dat het zo hoort. We waren nog op vakantie in Turkije toen ik het beslist heb. Mama en papa zeiden van nog even te wachten, maar ik vond dat het tijd was.”

Haar vriendinnen in Sint-Jan dragen geen hoofddoek. “Ik vind het erg voor hen als ze er toch een zouden willen dragen. Maar het is niet zo dat ik het niet oké vind als meisjes buiten de school geen hoofddoek willen. Daarmee heb ik geen probleem. Zoiets moet ieder voor zichzelf beslissen.”

Wordt Beyza, die overigens goede schoolresultaten haalt, dan gepest in Diest? “Neen, op school zijn ze aardig tegen mij. Toch voel ik me er niet thuis. Er zijn niet veel andere moslimmeisjes. Als ik zou mogen, wil ik terug naar Sint-Jan.”

Maar daarover wil haar vader zich nog niet uitspreken.

Weer meer openheid

Beyza heeft hoe dan ook verdriet gehad. Veel verdriet. “De eerste vier maanden van het schooljaar ging ze meteen naar boven, naar haar kamer, en hoorden we ze huilen. Weet je wat haar status was op WhatsApp? 2018, ga toch snel voorbij. Haar verdriet heeft zwaar gewogen op het gezin. Nu gaat het beter”, getuigt haar vader. “Ik ben met de schooldirectrice gaan praten, een vriendelijke vrouw. We hebben afgesproken dat Beyza wat meer aandacht zou krijgen. Ik mag niets kwaads zeggen over de school. Men is heel correct. Dat neemt niet weg dat Beyza naar een school gaat die niet haar keuze is. Had ik toen geweten wat ik nu weet, was ik ook naar een rechter gestapt. Ze heeft onnodig verdriet gehad. Maar de tijd was toen niet rijp. IS heeft ons moslims in een kwaad daglicht gezet. Terwijl ik, net als de meeste moslims, IS ook verschrikkelijk vind. Godzijdank is IS nu verslagen. Ik hoop weer op meer openheid voor elkaar.”

Beyza gaat nu naar een katholieke school. De school van haar voorkeur was anders ook katholiek. Maar anders dan in het GO! hanteert het katholiek onderwijs geen algemeen hoofddoekenverbod, maar laat het de schoolbesturen daarin vrij.