Direct naar artikelinhoud
Opinie

Zoals er niet één vorm van hiphop bestaat, bestaat er ook niet één islam

Imade AnnouriBeeld Eric de Mildt

Imade Annouri is Vlaams parlementslid namens Groen.

Een uitzending van het Nederlandse programma Nieuwsuur doet stof opwaaien in Vlaanderen. Een Limburgse islamitische organisatie nodigde twee controversiële gastsprekers uit op het stadhuis in Genk. Beide heren zouden zeer conservatieve tot zelfs orthodoxe islamitische uitspraken hebben gedaan over onder andere het beluisteren van muziek. De gebruikelijke tv-debatten en discussies volgden elkaar al snel op. En deze keer roert het debat me in verschillende aspecten van mijn zijn. Zowel als progressief, als parlementslid, als hiphopliefhebber en als moslim. Sta me toe u even uit te leggen waarom.

Ik ben progressief. Daarom zal ik nooit begrijpen dat mensen zich het recht toe-eigenen om een oordeel te vellen over anderen op basis van individuele keuzes zoals welke kleding ze dragen, wat ze eten en drinken of naar welke muziek ze luisteren. Alsof er maar één juiste manier van leven is. Voor sommigen is het blijkbaar al genoeg dat je naar muziek luistert om een zondaar te zijn. Voor anderen is je simpelweg willen kleden zoals je zelf wil een vorm van losbandigheid, en weer anderen zien er het ultieme bewijs van onderdrukking in.

Sniper

Ik ben volksvertegenwoordiger. Daarom vind ik dat alle meningen van het volk gehoord moeten worden. De enige grens die we mogen trekken is bij het oproepen en aanzetten tot haat, geweld en discriminatie. Alle andere meningen, van oerconservatief tot hyperprogressief en alles daartussen, moeten aan bod komen. En ja, ik vind heel wat meningen en overtuigingen vaak helemaal geen hout snijden en onzin, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt ze te verbieden. Daarvoor hebben we net het vrije publieke debat. Om eigen ideeën naar voor te brengen, elkaar beter te begrijpen maar ook om scherpe kritische reflecties daarover mogelijk te maken.

Ik ben hiphopliefhebber. Daarom vind ik het jammer dat hiphop te vaak wordt herleid tot muziek van en over boefjes, verheerlijken van geweld of aanzetten tot vrouwonvriendelijk gedrag. Ik herinner me nog goed dat ik mijn allereerste hiphop-cd in mijn discman stak. Gravé dans la roche van de Franse rapgroep Sniper. Ik was zeventien. Ik besefte meteen dat hiphop een kunstvorm is. Pure poëzie vermengd met urgentie, activisme, engagement. Sniper is geen uitzondering in de hiphop. Denk aan Black Star, The Roots, NAS, …. Als je voorbij de clichés van kant en klare hiphop kijkt, ontdek je een ongelofelijk rijk landschap van muziek die elke dag miljoenen inspireert. Vandaag ben ik 33 en gaat er nog steeds geen dag voorbij dat ik niet naar hiphop luister. Als inspiratie. Als verrijking. Als motivatie om door te gaan.

We moeten ons afvragen wat we willen voor onze jongeren. In mijn ogen is dat: hen de ruimte geven om vragen te stellen en antwoorden te zoeken

Ik ben moslim. But what’s in a name? Voor sommigen ben ik een radicale moslim omdat ik meedoe aan de ramadan en bid. Voor anderen ben ik helemaal geen moslim, omdat ik mijn eigen progressieve invulling geef aan mijn spiritualiteit en ik dogma’s verafschuw. Als moslim erger ik me aan dit zoveelste hijgerige debat waarin alles opnieuw herleid wordt tot “de islam”. Net zoals er niet één vorm van hiphop bestaat, bestaat er ook niet één islam. Dit debat heeft nood aan nuance, achtergrondinformatie, intellectuele eerlijkheid. Enkel zo kunnen we tot de essentie komen.

Wat is de essentie voor mij als parlementslid, hiphopliefhebber en moslim? Eenvoudig: de jongeren die tijdens de uitzending te zien waren. Mensen die, net als u en ik toen we die leeftijd hadden, op zoek zijn naar antwoorden, zingeving, hun identiteit en plaats in de samenleving. We moeten ons afvragen wat we willen voor hen. In mijn ogen is dat: hen de ruimte geven om vragen te stellen en antwoorden te zoeken. Omringd door mensen die hen aansporen om kritisch te zijn. 

Om hun eigen mening te vormen. Ik hoop dat we het daar ten gronde over kunnen hebben, als het opgewaaide stof is gaan liggen.