Direct naar artikelinhoud
duitsland

Duitse kunstenaars plaatsen replica Holocaustmonument naast huis van extreemrechtse politicus

Een privé-Holocaustmonument in Bornhagen.Beeld EPA

Het boerenbuurtschap Bornhagen in de Duitse deelstaat Thüringen telt 280 zielen en, sinds vandaag, een Holocaustmonument. Op een weitje naast het huis van AfD-politicus Björn Höcke stonden 's morgens ineens 24 grijze betonblokken. Het zijn replica's van de symbolische sarcofagen van het officiële gedenkteken in Berlijn.

Die blokken staan daar speciaal voor Höcke, die berucht is vanwege zijn extreemrechtse ideeën en slecht verhulde nazisympathieën. 

Het "agressief humanistische" kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit (ZPS) heeft de betonblokken laten gieten en ze 's nachts stiekem naar het weiland gereden.

Schande

"Een monument van schande" noemde Höcke het officiële Holocaustmonument begin dit jaar. Het collectief wil dat Höcke zich voor die uitspraak excuseert, dat hij boete doet. 

Wat zou de politicus hebben gedacht toen hij vandaag de gordijnen open deed? Zou hij zich in zijn arm geknepen hebben? Zou hij zijn vrouw erbij hebben gehaald in de veronderstelling dat hij aan wanen leed?

In een videoboodschap vraagt het ZPS om crowdfunding om de kosten van het project te dekken. Van de benodigde 28.000 euro zouden ze vanmiddag al 18.000 euro binnen hebben, meldt de Duitse krant Der Spiegel.

Morius Enden en Jenni Moli van ZPS poseren in een replica van het Holocaustmonument.Beeld AFP

Nazimethodes

Diezelfde krant vroeg aan initiatiefnemer Morius Enden of hun spionagetactieken niet wat ver gaan in een democratische rechtstaat. "Tegen nazi's gebruiken we nazimethodes", was zijn antwoord.

Enden spreekt van een "civiele veiligheidsdienst", opgericht omdat politie en justitie te weinig tegen de AfD ondernemen. Het is niet de eerste keer dat ZPS het nieuws haalt met controversiële acties. Eerder stalen ze  gedenktekens voor de mensen die stierven op de vlucht van Oost- naar West-Duitsland. Ze lieten er vluchtelingen mee poseren aan de buitengrenzen van de EU.

De actie bij het huis van Höcke wordt toegejuicht door journaliste Lea Rosh, een van de belangrijkste initiatiefnemers van het Holocaustmonument in Berlijn.

Maar de kans dat Höcke of andere AfD-politici van gedachten zullen veranderen door een dergelijke actie, is bijzonder klein. Het wakkert de strijd tussen activistisch links en activistisch rechts juist verder aan. Vanmiddag versperden boze AfD-ers het monument voor journalisten. Partijleden uit de Thüringse fractie noemen het monument "psychologische oorlogsvoering". Höcke zelf liet zich niet zien.