Foto: AFP

Premier De Croo probeert Europese landen te overtuigen om handel met door Israël bezette gebieden stop te zetten

De Belgische premier Alexander De Croo wil de handel met de door Israël bezette gebieden stopzetten. Hij beseft dat dit geen enkele impact zou hebben wanneer ons land dit alleen zou beslissen en is daarom op zoek naar partners binnen de Europese Unie om mee die handelssancties op te leggen aan Israël. De Croo benadrukt dat hij later niet wil moeten zeggen dat hij "geen inspanningen gedaan heeft om dit te realiseren". 

Alexander De Croo (Open VLD) wil, nu er in het Israëlisch-Palestijnse conflict na 7 maanden al 35.000 doden gevallen zijn, een duidelijke boodschap geven aan Israël door de handel stop te zetten met de door Israël bezette gebieden, onder meer op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft hij dit weekend gezegd in een verkiezingsgesprek met het lezerspanel van Het Laatste Nieuws. 

Het gaat dan onder meer over een importverbod op landbouwproducten zoals dadels, olijfolie en wijn. België is op dit moment het op 3 na grootste importland van Israëlische producten in de EU. 

Begin november pleitten partijen als Groen, Vooruit en CD&V al voor een importverbod voor producten uit de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, maar minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zei toen: "Sancties hebben enkel nut als ze op Europees niveau of hoger worden genomen."

Premier De Croo benadrukt nog steeds dat het geen enkele impact zou hebben als België dit alleen zou beslissen, omdat de ingang tot de Europese Unie ook kan gebeuren via andere landen. Maar ons land is op dit moment voorzitter van de Raad van de Europese Unie en op die manier probeert De Croo in de luwte wel al enkele weken andere landen te overtuigen om nu mee die stap te zetten. 

Ik vind het logisch dat wij andere landen proberen te overtuigen

Alexander De Croo, premier

"Er zijn een aantal landen die openstaan voor onze redenering, dat zijn landen die van bij het begin dezelfde positie hadden als wij enkele maanden geleden", legde De Croo uit in De Ochtend.  "Wij proberen verder te gaan dan die groep van gelijkgezinde landen, ik vind het logisch dat wij proberen andere landen ervan te overtuigen."

Turkije heeft vorige week donderdag al beslist om alle handelsbetrekkingen met Israël op te schorten

De premier benadrukt dat ons land de voorbije maanden al vaker een voortrekker geweest is. "Maanden geleden hebben wij ook gezegd dat wij in ons land een ingangsverbod wilden voor gewelddadige kolonisten, vandaag heeft de VS ook dat soort maatregelen genomen." 

De Croo: "Probeer andere landen te overtuigen"

De Croo wil later niet moeten zeggen dat hij het niet geprobeerd heeft. "Als je op voorhand zegt dat het niet zal lukken, kom je nergens. In dit conflict wil ik niet diegene zijn die enkel grote woorden zou hebben. We hebben vaak het juiste gezegd, maar zijn er vaak ook in geslaagd om anderen te overtuigen. In dit domein wil ik jaren later niet jaren moeten zeggen: ik heb gezien wat er gebeurde, ik heb gesproken over de stappen die ondernomen zouden moeten worden, maar heb niet de inspanningen gedaan om ze te realiseren." 

De premier beseft dat veel mensen vinden dat er op dit vlak "te weinig gebeurt en te laat". Pro-Palestijnse groepen en activisten roepen als sinds het begin van het conflict op om op Israëlische producten zoals cosmetica, groenten en fruit in de winkel te boycotten. 

"Ik heb daar oren naar, maar België alleen zou weinig impact hebben. Wij zijn er de voorbije maanden steeds in geslaagd om een positie in te nemen die een enorme stap vooruit was en daarna hebben we de andere landen te overtuigen en dat probeer ik hier te doen met een importban op producten uit die bezette gebieden. " 

België zal toetreding van Palestina tot VN steunen

België zal de resolutie steunen die het mogelijk maakt om Palestina te erkennen als volwaardig lid van de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) dan weer gezegd tijdens een ontmoeting met Riyad al-Maliki, de speciaal gezant van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

"De stemming vindt deze week plaats, op 10 mei. Het is belangrijk dat de Europese Unie dit historisch moment niet mist. België wil deze resolutie mee indienen en steunen", zegt Lahbib. "We zullen de afspraak met de geschiedenis niet missen."

Tot vorige maand waren 6 van de 7 partijen van de federale regering – PS, Vooruit, Groen, Ecolo, Open VLD en CD&V – voor de erkenning van de Palestijnse staat zijn. Alleen MR twijfelde nog, maar zit nu toch op dezelfde lijn.

De stemming van 10 mei is een stemming van de Algemene Vergadering van de VN. Vorige maand is in de VN-Veiligheidsraad gestemd over een voorstel om de Palestijnse gebieden een volwaardig lid van de VN te maken. De Verenigde Staten hebben toen hun veto gebruikt tegen het voorstel.

Twaalf andere leden van de 15-koppige raad stemden voor het voorstel, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland besloten om zich te onthouden.

De Palestijnse gebieden hebben sinds 2012 het statuut van waarnemer binnen de VN. Als het voorstel was goedgekeurd, kon het ontwerp naar de Algemene Vergadering. Die had dan met een tweederdemeerderheid de Palestijnse gebieden een volwaardig lid van de organisatie kunnen maken.

Meest gelezen