Toestel dat tijdens garantieperiode hersteld moet worden, krijgt 1 jaar extra garantie: Europees Parlement keurt nieuwe regel goed

Consumenten moeten in de toekomst hun toestellen of apparaten makkelijker kunnen laten herstellen in plaats van ze meteen te vervangen. Dat is de bedoeling van een nieuwe richtlijn die het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg heeft goedgekeurd.

Zo zal de wettelijke garantieperiode met een jaar worden verlengd als het product binnen die garantietermijn hersteld moet worden. Dat moet consumenten stimuleren om eerder te kiezen voor een herstelling dan meteen voor een nieuw product. Fabrikanten moeten hun klanten ook duidelijk informeren dat ze een reparatie kunnen laten uitvoeren in plaats van een nieuw toestel te krijgen.

Maar ook na de wettelijke garantieperiode zullen fabrikanten hersteldiensten moeten aanbieden tegen een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn. Dat geldt in de eerste plaats voor producten die technisch te repareren zijn, zoals smartphones of huishoudelijke toestellen als stofzuigers, wasmachines of koelkasten. Die lijst van productcategorieën kan nog uitgebreid worden.

Overzicht van herstellers

De richtlijn wil de hele reparatiesector een boost geven. Zo moeten fabrikanten vervangstukken vrij aanbieden, opnieuw tegen een redelijke prijs. Het wordt hen ook verboden om de reparatie te bemoeilijken via bepaalde contractuele clausules of technische hinderpalen. Daarnaast komt er een Europees online platform, waar de consument lokale herstellers kan vinden.

De richtlijn moet helpen om de afvalberg in te dijken. Volgens cijfers van de Europese Commissie wordt elk jaar voor 35 miljoen ton aan producten vroegtijdig weggegooid in de Europese Unie. Consumenten verliezen ook jaarlijks ongeveer 12 miljard euro door goederen te vervangen in plaats van ze te repareren.

Het Europees Parlement had al een compromis over deze wetgeving bereikt met de lidstaten. Als nu ook zij het licht definitief op groen zetten, start een overgangsperiode van 24 maanden waarin de richtlijn omgezet moet worden in nationale wetgeving.

Meest gelezen