Apartheid in Antwerpen? “Er zijn echt wel evenementen met kleur in de stad”

In Antwerpen heerst er een “feitelijke apartheid” tussen de verschillende nationaliteiten en gemeenschappen die de stad rijk is. Dat was een van de opvallendste uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever maandagochtend tijdens de ‘burgemeestersmarathon’ op Radio 2. Onze stadsreporter Sacha Van Wiele is het daar niet mee eens. “De maatschappelijke realiteit in Antwerpen heeft de politieke realiteit ingehaald.”

Sacha Van Wiele

Geachte burgemeester, u maakt zich zorgen over de deelname van Antwerpenaars van allochtone afkomst aan evenementen in de stad. U bent daar pessimistisch over, want u ziet ze niet. Uw bezorgdheid siert u, maar we vrezen dat uw pessimistische inborst u weer parten speelt. Het gebrek aan zonlicht heeft daar waarschijnlijk wat bij geholpen.

© rr

De linkse oppositie wijst u voor deze uitspraak dan weer terecht. Uw beleid en communicatie zouden deze segregatie in de hand hebben gewerkt. Mensen van allochtone afkomst zouden zich op deze evenementen niet welkom voelen.

Ik vrees dat u en de linkse oppositie aan een zekere tunnelvisie lijden. Meneer De Wever, ik begrijp het wel. Als burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen zit u met een overvolle agenda. U heeft noch de tijd, noch de mogelijkheid om eens rustig rond te slenteren op de talrijke evenementen.

Staat u ons toe om u wat op te fleuren. Op de kerstmarkt stond ik aan te schuiven voor lekkere smoutebollen, samen met gezinnen met Poolse, Afrikaanse en Marokkaanse wortels. Op de foto’s van het vuurwerk op de sociale media zag ik ook heel wat kleur passeren. De Sinkenfoor is nog zo’n superdivers evenement.

Het frustreerde u dat er tijdens de Warmathon in het stadspark geen gekleurde Antwerpenaars meeliepen. Het was hartverwarmend om die massa te zien lopen, maar hoe uit die massa u kon opmaken dat er geen Antwerpenaars van allochtone afkomst meededen, is mij een raadsel. Ik kan u wel zeggen dat in die periode in de sporthal Plantin & Moretus ‘Voetbal voor Vrede’ plaatsvond, een tornooi voor het goede doel. Op het veld Antwerpenaars van uiteenlopende afkomst, geloofsovertuiging en met een zeer verschillend voetbaltalent. Op de tribune was het niet anders.

In uw cultuurcentrum in Berchem wordt al jaren ‘Nuff Said georganiseerd. Een cultuurevenement rond comedy, poëzie en muziek. De stand-upcomedians nemen graag hun publiek te grazen, ook de dames met hoofddoek in het publiek. Er wordt dan door het ‘slachtoffer’ soms groen gelachen, maar er wordt gelachen.

De maatschappelijke realiteit in Antwerpen heeft de politieke realiteit ingehaald. Dat is vooral te danken aan de jeugd, die nooit een ander Antwerpen hebben gekend dan een divers. Diversiteit betekent nu eenmaal ook dat de interesses divers zijn. Zet uw pessimisme dus even opzij, want er zijn echt wel evenementen met kleur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER