© BELGAIMAGE

Vlaanderen verbiedt pelsdierkweek en dwangvoederen

Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De bestaande kwekerijen - waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden - moeten ten laatste in 2023 de deuren sluiten. Ook dwangvoeding, vooral gekend van de productie van foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. Dat schrijft De Zondag. Gaia reageert enthousiast. “Dit voelt als een vroeg verjaardagscadeau.”

gjs

De Vlaamse regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle zeventien de pelsdierkwekerijen en één foie-grasproducent gesloten zijn.

De kwekers moeten zich ondertussen wel al aan een reeks voorwaarden houden. Zo mogen ze de komende jaren hun activiteiten niet meer verplaatsen of uitbreiden. Ze mogen ook enkel nog verder kweken met de soort die ze vandaag houden.

“We moeten zuinig zijn met het woord historisch, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen”, zegt Weyts. “We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn. Vlaanderen speelt internationaal een voortrekkersrol.”

Gaia enthousiast

Michel Vandenbosch, de voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA, is in de wolken. “Eindelijk”, zegt hij in een persbericht. “Hier hebben we meer dan 20 jaar lang voor geijverd.”

“30 jaar geleden stond ik mee aan de wieg van Bond zonder Bont, de allereerste anti-bontvereniging in België. Ik kon toen alleen maar dromen van een verbod”, aldus Vandenbosch. “Met GAIA hebben we meer dan 20 jaar geijverd voor een verbod op dwangvoederen en pelsdierkwekerijen.” De stimulans om bedrijven voor 1 december 2023 te doen stoppen, vindt GAIA een goede zaak. De Vlaamse regering voorziet in een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven. Maar hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie. “Wat ons betreft is het natuurlijk: hoe vroeger, hoe beter.”

“Dieren fokken en doden enkel voor hun pels is echt niet meer van deze tijd”, benadrukt de GAIA-voorzitter. “De overgrote meerderheid van de Vlamingen vindt dat trouwens ook. De beslissing van de Vlaamse overheid voelt als een vroeg verjaardagscadeau.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER