© BELGA

60.000 mensen trekken door hoofdstad in Brussels Pride

In Brussel zijn volgens de politie 60.000 mensen door de straten getrokken voor de Pride, een jaarlijkse hoogdag voor de LGBTQIA+-gemeenschap in ons land. Vanavond volgt een feest aan de Kunstberg.

wver
Bron: BELGA

Onder meer federaal premier Alexander De Croo en vice-eersteminister Petra De Sutter waren aanwezig om het startschot te geven voor de feestelijke en kleurrijke optocht, net als Waals minister-president Elio Di Rupo. De verschillende politici wezen op het feestelijke karakter van de Pride, maar ook op de noodzaak en het belang om te blijven opkomen voor de rechten en vrijheden van de LGBTQIA+-gemeenschap.

“Onze rechten staan onder druk”, zei minister De Sutter. “We weten dat extreemrechts de mensenrechten wil bedreigen van u, van mij, van iedereen die hier vandaag aanwezig is. We gaan dat niet laten gebeuren. We zijn hier vandaag allemaal samen om te tonen dat we met velen zijn, en dat we ons niet hoeven te schamen voor wie we zijn en wie we liefhebben.”

© BELGA

“Extreemrechts bedreigt de vrijheid van LGBTQIA+-mensen”, klonk het ook bij Elio Di Rupo. “We moeten blijven vechten, in vreugde en met plezier, voor de vrijheid van eenieder.” Het thema van de Pride is dit jaar ‘Safe Everyday Everywhere’, of ‘Overal Veilig’, en promoot een samenleving waarin iedereen, ongeacht geaardheid of afkomst, zich vrij kan voelen. 

Daarvoor is nog heel wat werk te verzetten, aldus queer activiste en spokenwordartieste Michiko Lii: “Een paar dagen geleden verschenen artikels over een onderzoek dat aantoont dat de helft van de queer personen niet hand in hand durft te lopen. Maar de Pride gaat over meer dan dat, het gaat over acceptatie, van wie je bent en van wie houdt, het gaat over je genderexpressie te kunnen uiten op straat zonder daarvoor aangevallen te worden, om correct aangesproken worden, om een platform te krijgen om onze stem te laten horen en gerepresenteerd te worden.”

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer