Direct naar artikelinhoud
Noodweer Frankrijk

Tien doden door noodweer in Zuid-Frankrijk: "Water tot zes meter hoog"

"In enkele uren evenveel regen gevallen als in half jaar"
Beeld AFP

De dodentol van het noodweer in het Franse departement Aude is vandaag bijgesteld naar tien doden. Er zijn ook acht gewonden en een vermiste. Dat heeft de prefectuur gemeld. De civiele bescherming in Parijs had eerder dertien doden gemeld. 

In het departement geldt sinds deze ochtend code rood. Scholen zijn gesloten en vele straten zijn geblokkeerd. Op tv-beelden is te zien hoe de straten in snelstromende rivieren veranderd zijn, waarin auto's ronddobberen. 

De rivier de Aude bereikt intussen een recordpeil. Volgens de dienst Vigicrues stond de rivier sinds 1891 nooit eerder zo hoog. "Toen ging het om net geen 7 meter, en we naderen dat peil." In sommige gemeenten stond het water 6 meter hoog. "In het eerste deel van de nacht is het peil van de Aude heel snel gestegen", aldus Vigicrues.

Op vijf uur tijd viel er in de streek tussen de 160 en 180 mm neerslag. De situatie riskeert bovendien nog te verslechteren, want de komende uren worden nog meer regenbuien en overstromingen verwacht.

Tien doden

Een van de slachtoffers is een kloosterzuster "die meegesleurd werd door het water in Villardebelle". In Villegailhenc, net als Villardebelle ten noorden van Carcassone, vielen vier doden. Er zijn tien mensen om het leven gekomen. "Zeker een persoon werd in zijn slaap meegesleurd door het water, voor de anderen zijn de omstandigheden nog niet duidelijk", zegt Thirion. 

Er raakte ook een persoon gewond toen een huis in Cuxac instortte. De prefect vreest dat de balans nog verder kan oplopen omdat de hulpdiensten moeilijk ter plaatse raken.

Interventies

De brandweer heeft afgelopen nacht 250 interventies uitgevoerd. "In een vijftiental gemeenten is de situatie hachelijk, in zes andere is ze zorgwekkend", zegt Thirion. Op enkele uren tijd is evenveel regen gevallen als normaal in een half jaar, vertelde Thirion eerder deze ochtend al op de Franse zender LCI.

De prefect raadt de bevolking af met de auto de weg op te gaan. "Maandagochtend regent het nog altijd, maar het peil lijkt nu te plafonneren. We moeten wel voorzichtig blijven." De dorpen Cuxac d'Aude en Pezens werden grotendeels geëvacueerd. Zo'n 8.000 huishoudens zaten vanochtend zonder elektriciteit als gevolg van de overstromingen.

Regeringsherschikking

Het noodweer in het Franse Aude vertraagt de aankondiging van de regeringsherschikking. Dat heeft het Elysée vandaag laten weten. Alle prioriteit gaat naar de hulpverlening aan de slachtoffers van de overstromingen in de getroffen streek. 

De Franse premier Edouard Philippe wordt na zijn traditionele maaltijd met president Macron in de regio verwacht. "De president van de Republiek heeft de premier gevraagd om ter plaatse te gaan en verslag uit te brengen", luidt het in de entourage van Macron. Ook Macron plant een bezoek aan de streek, hij zal dat "zo snel mogelijk" doen zonder de hulpdiensten te hinderen, aldus het Elysée.

Wanneer de aankondiging over de herschikking er dan wel komt, is niet geweten maar het zal alleszins ten vroegste morgen zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Al zes mensen zijn om het leven gekomen door noodweer in het Zuid-Franse departement Aude.Beeld ANP