Direct naar artikelinhoud
Update

Koerdische strijders roepen overwinning op Raqqa uit

Strijders van SDF patrouilleren door de straten van Raqqa.Beeld epa

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) roepen vandaag een "historische overwinning" uit op Islamitische Staat in het Syrische Raqqa. Het voormalige IS-bolwerk zou daarmee officieel heroverd zijn, al wordt de stad nog niet meteen overgedragen aan de lokale autoriteiten, en kunnen ook de bewoners nog niet terugkeren naar hun huizen.

"We dragen deze overwinning op aan de hele mensheid", verklaarde een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten vrijdag op een persconferentie in Raqqa. "We denken daarbij vooral aan de slachtoffers van het terrorisme van IS in Syrië en de rest van de wereld", voegde hij nog toe.

Koerdische strijders roepen overwinning op Raqqa uit
Beeld epa

Het SDF, een Koerdisch-Arabische alliantie gesteund door Washington, draagt de stad echter nog niet meteen over aan de lokale autoriteiten. "Dat doen we pas op het einde van de ontmijningsoperaties", aldus de woordvoerder. De 'hoofdstad van IS' zou nog vol liggen met niet-ontplofte mijnen, waardoor het voor de inwoners nog te gevaarlijk is om terug te keren. 

Koerdische strijders roepen overwinning op Raqqa uit
Beeld epa

Buitenlandse IS-strijders

De Syrische Democratische Krachten (SDF) hebben buitenlandse 'kaderleden' van Islamitische Staat gevangengenomen in Raqqa, de stad die ze net veroverd hebben op de terreurgroep. Dat bevestigde een woordvoerder van de Arabisch-Koerdische alliantie gisteren. De gevangenen zullen moeten terechtstaan, klonk het.

De IS-leiders konden worden opgepakt tijdens een speciale missie van de SDF-strijdkrachten, verklaarde de woordvoerder. Hoeveel het er precies zijn, is niet bekendgemaakt, en ook over hun nationaliteit zijn geen verdere details geweten. De jihadisten verblijven nu in speciaal daarvoor bestemde gevangenissen, waar ze ondervraagd worden. Later moeten ze voor de rechtbank verschijnen. "We hebben een onafhankelijk juridisch systeem om hen te berechten", verklaarde de woordvoerder.

Terug naar thuisland?

Of de IS-leiders daarna terug naar hun land van herkomst mogen, "hangt af van de situatie tussen ons en hun land. Er zouden akkoorden gesloten kunnen worden, maar dat kan evengoed niet het geval zijn."

De Syrische Democratische Krachten, die door Washington worden gesteund, hebben het IS-bolwerk Raqqa net veroverd op IS, na vier maanden van gevechten. De stad zou vandaag al kunnen overgaan naar de autoriteiten: de meeste strijdkrachten hebben de stad al verlaten, zegt SDF-commandant Rojda Felat. Wanneer alle gevechten definitief over zijn, moeten er wel nog ontmijningsoperaties gebeuren, voegde ze nog toe.

Het SDF concentreert zich nu al deels op andere regio's, zoals Deir Ezzor in het oosten van het land.

Terug naar thuisland?
Beeld epa
Terug naar thuisland?
Beeld epa