UZ Gent veroordeeld voor dood anorexiapatiënte: “We vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd”

Het UZ Gent is dinsdag door het hof van beroep in Gent schuldig verklaard aan onopzettelijke doding in een zaak waarin in 2011 een anorexiepatiënte uit Wortegem-Petegem overleed. Het 14-jarig meisje stierf nadat er voeding in de longen kwam, na een slecht geplaatste sonde. Het UZ werd veroordeeld tot een boete van 264.000 euro waarvan 211.200 euro met uitstel.

gjs

Liselotte leed in 2011 aan anorexia en werd opgenomen in het UZ. Achteraf bleek dat ze was gestorven omdat een maagsonde in haar luchtpijp en dus haar longen zat, in plaats van haar maag. Tien dagen later overleed ze.

Vrijuit

Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank dat de arts vrijuit mocht gaan, de verpleegster kreeg verschoning. De rechtbank schoof alle verantwoordelijkheid door naar het UZ, dat werd veroordeeld tot de maximumboete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

Het UZ ging echter in beroep. Ze blijven erbij dat er twijfel is of de sonde wel verkeerd werd geplaatst. Hun advocaten haalden verschillende scenario’s waarom de sonde op de verkeerde plaats terecht kon komen, tot en met een scenario waarin Liselotte de sonde zelf zou hebben verplaatst.

Toch schuldig

Daar werd door het hof van beroep geen gevolg aan gegeven. Het verklaarde het UZ toch schuldig aan onopzettelijke doding. Het UZ werd veroordeeld tot een boete van 264.000 euro waarvan 211.200 euro met uitstel. “We vinden wat is kunnen gebeuren in 2011 verschrikkelijk,” zegt prof. dr. Eric Mortier. “We beseffen hoe moeilijk deze zaak is geweest voor de familie van de patiënt. Het is tragisch om een kind te verliezen.”

“Het verlies van de patiënt en de lange duurtijd van deze rechtszaak zijn zeer zwaar geweest voor de familie. We aanvaarden het arrest dat dinsdagochtend werd uitgesproken. Het sluit de zaak juridisch af. We hopen dat de familie nu de nodige ruimte krijgt voor verwerking, we leven met hen mee”, aldus Mortier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER