Direct naar artikelinhoud
Open Kaart

Romantisch of chic is het niet, jong en alternatief zeker: een trendy kantine waar je je meteen thuis voelt

Onze recensente Lene Kemps goes Italian in The Jam Restaurant in Sint-GIllis
Beeld rv

In Londen vind ik het altijd fijn dat hotelbars en -restaurants vol zitten met locals. Londenaars leven in hun hotels: ze gaan er voor high tea, voor het zwembad of gewoon om er gezien te worden. In Brussel kan ik me amper hotelbars voor de geest halen die echt bruisen van het leven, al worden er overal inspanningen gedaan – met vrijdagse jazz en zondagse brunch – om ook niet-gasten aan te trekken. The Jam Hotel is daar wonderlijk snel in geslaagd. Het hotel opende in juni en zowel het restaurant als de bars – er zijn er twee: een grote lange toog op het gelijkvloers en een intimistische rooftop bar op het zevende – lopen goed vol; en niet alleen met gasten, ik kom er haast elke keer iemand tegen die ik ken.

Het eten is eerlijk, eenvoudig en uitstekend zoals Italianen dat kunnen

The Jam is een boetiek-budgethotel, twee termen die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen. Het is eigenzinnig, grappig en gezellig. Ingericht als een grote collage, kleurig en speels. Kamers gaan van 18 euro voor een stapelbed op een slaapzaal tot 200 euro voor een luxekamer voor twee. Het is niet simpel om een restaurantconcept te bedenken dat daar naadloos bij aansluit. Maar ook daar is The Jam in geslaagd door de keuken over te laten aan de ploeg van Vini Divini. Chefs Vincenzo Marino en Giambattista Suizzo serveren er een rechttoe rechtaan kaart van Italiaanse klassiekers: pizza (van 8 euro tot 18 euro), lasagne (14 euro), pasta (vanaf 14 euro) en enkele verrassende verse suggesties als gegrilde tonijn (24 euro) of ­gesauteerde mosselen (15 euro).

Ik drink een campari spritz (9 euro) terwijl ik op de tafelgenoot wacht, en bestel alvast een selectie bruschetta voor twee (15 euro), lekkere ­krokante focacciatoastjes met ham, tomaat en champignons. Je vindt ­zelden een Lambrusco op de kaart, hier krijg ik hem per glas (4 euro, fles: 20 euro). Tafelgenoot neemt een Valpolicella (5 euro). Ik ga verder met de pasta suggestie: oortjes met scampi en courgette (18 euro), P kiest paccheri alla salsiccia (16 euro). Het eten is eerlijk, eenvoudig en uitstekend zoals Italianen dat kunnen.

Onze recensente Lene Kemps goes Italian in The Jam Restaurant in Sint-GIllis
Beeld rv

Lionel Jadot tekende voor de inrichting van het restaurant, een decor van bleek hout en kleurige accenten. Romantisch of chic is het niet, jong en alternatief zeker. Een trendy kantine waar je je meteen thuis voelt. De ­lampen maakte hij van rioolbuizen, dweilen en snelbinders. Het plafond versierde hij met wat lijkt op dadaïstische puzzelstukjes. Boetiek en budget, tot in de puntjes.

DM Magazine betaalt zijn etentjes zelf en brengt dus een eerlijk, onafhankelijk relaas.

Info: The Jam Hotel & restaurant, Charleroise Steenweg 132, 1060 Brussel, jamhotel.be

Hotel: Eigenaar en bedenker Jean-Michel André opende al The White Hotel (nu Ibis), Le Berger en Chelton in Brussel, en het Château de la Poste in Namen.

School: The Jam was eerst een typisch seventies ­betonnen kantoor­gebouw en daarna een kunstschool.

Go Guy: Het piepkleine Vini ­Divini is een begrip in Brussel; dit is het lievelingsrestaurant van Guy Verhofstadt. Naast het restaurant en de wijnhandel verzorgen ze het eten in hotel Le Berger en dus nu ook in The Jam. vini-divini.eu

Deco: Architecte Olivia Gusto, decorateur Lionel Jadot en Jean-Michel Gadot maakten er een mooi geheel van.