Direct naar artikelinhoud
Koken

3 recepten voor een feestje op zijn Midden-Oosters

Voorsmaakje uit 'Feasts' van Sabrina Ghayour
Beeld rv

Op 1 november verschijnt een boek dat alleen maar Midden-Oosterse feestmaaltijden serveert. De auteur Sabrina Ghayour komt uit Teheran en belandde na de Iraanse revolutie in Groot-Brittannië. Ze gooide al hoge ogen met haar boek Persiana, en zal dat wellicht ook doen met Feasts. Alvast een voorsmaakje. 

Burrata en gebrande sinaasappel met pistachenoten, munt en granaatappel

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen: 1 (bloed)sinaasappel, extra vergine olijfolie, 1 bol burrata (+/- 200 g), 60 g granaatappelpitjes, 25 g pistachenoten (grofgehakt), 2 snufjes nigellazaad, ½ tl sumak (o.a. bij de Midden-Oosterse supermarkt), zeezoutvlokken en ­versgemalen zwarte peper, handvol muntblaadjes (in stukjes gescheurd)

1. Snijd de sinaasappel in partjes: snijd hiervoor met een scherp mesje de boven- en onderkant van de sinaasappel af. Leg hem op het snijvlak en snijd de schil en het witte vlies weg tot je overal het oranje vruchtvlees ziet. Snijd de partjes ­sinaasappel tussen het vlies uit en gooi het vlies weg.

2. Je kunt de sinaasappelpartjes op twee manieren branden: brand beide kanten met een crème brûlée-brander, of verhit een koekenpan op hoog vuur, bestrijk de partjes aan beide kanten met wat olie en leg in de pan. Bak 1 minuut aan beide kanten, tot ze donker worden.

3. Leg de hele bol burrata in het midden van een serveerschaal of scheur in kwarten (dit gaat makkelijker als je de bovenkant insnijdt).

4. Leg de sinaasappelpartjes op de schaal en bestrooi met de granaatappelpitjes, de ­pistachenoten, het nigellazaad en de sumak. Besprenkel met flink wat olijfolie, bestrooi met zout en peper, verdeel de munt erover en serveer.

Salade van quinoa en gerookte makreel met gegrilde asperges en cannellinibonen

Salade van quinoa en gerookte makreel met gegrilde asperges en cannellinibonen
Beeld rv

Ingrediënten voor 6 personen: 350 g rode quinoa, 250 g groene aspergetips, kokend water, olijfolie (om te bestrijken), 500 g gerookte makreel (in stukjes), 1 blik cannellinibonen van 400 g (uitgelekt), 2 el pul biber (Turkse chilivlokken, o.a. bij de Midden-Oosterse supermarkt), 100 g pompoenpitten, zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper 

Voor de dressing: geraspte schil en sap van 1 onbespoten sinaasappel, 2 el rode- of wittewijnazijn, 1 à 2 tl dijonmosterd, 3 à 4 el extra vergine olijfolie 

1. Kook de quinoa zoals de verpakking voorschrijft. Spoel goed af onder koud stromend water en laat uitlekken in een zeef.

2. Leg de aspergetips in een ­hittebestendige kom, schenk er kokend water over tot de asperges bedekt zijn en laat 5 min. staan. Giet de asperges af en dompel onder in een kom koud water. Laat ze afkoelen en dep droog met keukenpapier.

3. Verhit een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de afgekoelde ­aspergetips met wat olijfolie en gril circa 2 minuten aan beide kanten, tot er een grillpatroon ontstaat. Snijd elke aspergetip in drie ongeveer even grote ­stukjes en zet apart.

4. Schep de quinoa in een grote kom. Voeg de makreel, de cannellinibonen, de aspergetips, de pul biber en de pompoenpitten toe en roer goed door.

5. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en breng op smaak met zout en peper.

6. Schenk de dressing over de salade en meng alles door ­elkaar. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

Geroosterde bietensalade met gebrande kastanjes, tahinyoghurt en kruidenolie

Geroosterde bietensalade met gebrande kastanjes, tahinyoghurt en kruidenolie
Beeld rv

Ingrediënten voor 4 personen: 1,5 kg rode bietjes (geroosterd en geschild of vacuümverpakte, in kwarten), 200 g ­vacuümverpakte gekookte ­kastanjes, zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper, ­geroosterd sesamzaad, ­geroosterd nigellazaad

Voor de kruidenolie: kokend water, 15 g dille, 15 g koriander, een flinke kneep ­citroensap, fijngeraspte schil van 1 onbespoten citroen, 5 el ­olijfolie, plus extra indien nodig

Voor de yoghurtsaus: 3 el tahin, 100 g Griekse yoghurt, 2-3 el olijfolie, 1-2 el warm water

1. Leg de bietjes op een grote schaal. Verhit een grote pan op hoog vuur. Leg de kastanjes ­zonder olie in de pan en schroei ze een beetje, circa 2 minuten aan beide kanten, tot ze licht ­geblakerd zijn. Haal de pan van het vuur en leg de kastanjes op de schaal met de bietjes.

2. Schenk voor de kruidenolie kokend water in een kom en blancheer de dille en koriander één minuut, giet af en laat onder koud stromend water afkoelen.

3. Pureer de kruiden met het ­citroensap, de geraspte schil, de olijfolie en wat zout en peper met een staafmixer of in een kleine hakmolen glad. Verdun ­indien nodig met wat olie. Voeg zout en peper toe en zet apart.

4. Meng de ingredienten voor de yoghurtsaus in een kom en roer er warm water door tot er een gladde saus ontstaat.

5. Sprenkel de yoghurtsaus over de bietjes en kastanjes. Schep de kruidenolie erover en bestrooi met sesamzaad en nigellazaad.

Geroosterde bietensalade met gebrande kastanjes, tahinyoghurt en kruidenolie
Beeld rv

Feasts. Midden-Oosterse feestmaaltijden voor elke gelegenheid van Sabrina Ghayour, uitg. Good Cook, 24,95 euro