© Tommy Maes

“De mensen zijn door de zware ontslaggolf hun geloof in Mora kwijt”

Bij snackproducent Mora in Mol lag vrijdag de productie stil. Dat had niet alleen te maken met de nationale vakbondsactie, maar ook met de 97 jobs die er eind volgend jaar verdwijnen.

mto

Eind 2019 verhuist een aantal afdelingen van Mora in Mol naar andere vestigingen in Nederland. Die herstructurering treft 97 van de 187 personeelsleden. De productielijnen waar de Sito Sticks, de burgers en de vissnacks worden gemaakt, blijven in Mol. Net als de logistieke activiteiten en de verkoop- en marketingafdeling voor de Belgische markt.

Onlangs werd een sociaal plan met een heel nipte meerderheid van 53% goedgekeurd. “Niemand is echt tevreden met het plan”, zegt vakbondssecretaris Steve Rosseel van ACV Voeding. “In het sociaal plan is er onder meer sprake van een SWT-regeling. Werknemers vanaf 56 jaar kunnen dan met brugpensioen. Daarnaast is er ook een verhoogde premie voorzien voor de personeelsleden die hun baan verliezen. Voor de blijvers is er een garantie dat dezelfde voorwaarden blijven wanneer er de komende drie jaar nog grote veranderingen komen.”

Wegens de nationale vakbondsactie van vrijdag werd de productie in het Molse bedrijf stilgelegd. De arbeiders bleven thuis. “Er is veel onvrede op de werkvloer en met deze actie wordt dat geuit”, zegt werknemer Kris Peeters. “Iedereen zit met een wrang gevoel. Ook onder de mensen die blijven, is er veel onzekerheid over de toekomst van het bedrijf. Een groot deel van de productielijnen verhuist eind volgend jaar, net als de helft van het personeel. Dan begin je toch schrik te krijgen.”

“De mensen zijn door die zware ontslaggolf hun geloof in Mora kwijt”, zegt werknemer en vakbondsvertegenwoordiger Karine Van Uytven (ABVV). “Ondertussen is ook bekend wie eind volgend jaar wordt ontslagen en wie mag blijven. In ieder geval wordt 2019 een moeilijk jaar.”