Wie is de ware schuldige van dood dakklimmer die tijdens stunt van wolkenkrabber stortte?

Wie treft schuld aan de dood van een populaire blogger en waaghals in China nadat die van een wolkenkrabber was gevallen? Was het zijn eigen schuld of spelen er nog andere factoren mee? In China is er alleszins een debat ontstaan over de (té) hoge risico’s van de populariteit van de video’s van zo’n stunts.

lbo

De voorbije dagen circuleerde een video van Wu Yongning (26) op het internet. Op de beelden is te zien hoe de jongeman zich optrekt aan de rand van een torenhoog gebouw in Changsha in China. Hij gebruikt geen touwen, geen veiligheidsharnas, heeft geen helm op,... Het is niet de eerste keer dat Wu dit doet. Hij deed het al tientallen andere keren op andere hoge gebouwen. Maar dit keer loopt het fout. Hij slaagt er niet in zichzelf weer op te trekken en valt uiteindelijk naar beneden. Wu Yongning overleeft de val, die al op 8 november gebeurde, niet.

De val van Wu werd gefilmd. Hij filmde zijn stunts namelijk altijd, waarna hij die beelden op sociale media postte en zo veel likes haalde bij zijn fans. Zo hoopte Wu geld te kunnen verdienen. Maar dat heeft de jongeman nu bekocht met zijn leven.

Sociale media en wolkenkrabbers

‘Rooftopping’, zoals het fenomeen ook genoemd wordt, bestaat al langer. Het maakt al jaren onderdeel uit van sociale media. Maar het is pas recent dat de trend ook overwaaide naar China. De economische groei daar heeft het aantal wolkenkrabbers exponentieel doen stijgen. Dat in combinatie met de opkomst van sociale media in een land waar dat lang niet was toegelaten, is de ideale voedingsbodem voor zo’n trends als rooftopping.

“Gevaar voor zichzelf en anderen”

Door de dood van Wu is daar nu een debat ontstaan over hoe dergelijke gevaarlijke trends moeten worden aangepakt. “Als Wu niet zo populair zou geweest zijn op apps waar hij zijn stunts toonde, dan zou hij misschien niet gestorven zijn geweest”, zo staat in een opiniestuk op de Chinese website China Daily. In het stuk wordt benadrukt dat wat Wu deed géén sport is. “Het is fout om dit te bestempelen als een extreme sport”, klinkt het. “Door op die gebouwen te klimmen zonder enige veiligheidsmaatregelen, bracht hij niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook anderen. Als ze vallen, kunnen ze voorbijgangers verwonden. En iedereen die de video’s ziet, kan dergelijke stunts willen herhalen.”

Aandacht

Maar waarom deed Wu het dan tóch? Telkens hij beelden of foto’s van zijn stunts online zette, op meerdere applicaties (zoals bijvoorbeeld Weibo), kreeg hij duizenden likes en commentaren. “Dat heeft er mogelijk toe geleid dat hij steeds verder ging in zijn stunts, om nog meer likes te halen. Het leek erop dat Wu genoot van de aandacht. Maar door al die likes en commentaren heeft hij mogelijk zijn eigen mogelijkheden overschat.”

Een andere Chinese ‘rooftopper’, Claire, wijst met een beschuldigende vinger naar bedrijven die rooftoppers betalen om zo’n stunts te doen. “Hoe meer likes, hoe meer geld. Je ondertekent een contract met hen. Ze betalen jouw overnachtingsplaats en vliegtuigtickets naar andere steden om daar dan gekke dingen te gaan doen. En in dat contract staat ook duidelijk dat ze niet verantwoordelijk zijn voor mogelijke ongevallen”, vertelt ze aan CNN.

Zo zegt de familie van Wu dat hij 100.000 Chinese yen, ofwel zo’n kleine 13.000 euro, aangeboden heeft gekregen voor een virale video. De bedrijven tonen dan advertenties voor of na de video. Hoe meer kijkers, hoe meer inkomsten voor de bedrijven. “De dood van Wu zou er ons toe moeten aanzetten om dergelijke apps beter in’t oog te houden. Sommige van die apps proberen gevaarlijke zaken te hypen om er uiteindelijk aan te kunnen verdienen. Het wordt tijd dat we daar een einde aan maken”, klinkt het nog in het editoriaal van China Daily.

Maar voor Wu Yongning komt dat te laat. Cynisch detail: sinds zijn dood kreeg Wu Yongning op sociale media er al tienduizenden volgers bij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer