Rembrandt in foute kersttrui voor goed doel

Foto: ANP

Het wassen beeld van Rembrandt in Madame Tussauds is deze week gehuld in een onooglijke kersttrui om aandacht te vragen voor de benarde situatie van kinderen die op de vlucht zijn. Save the Children hoopt dat zo veel mogelijk mensen het voorbeeld volgen. De hulporganisatie heeft deze vrijdag uitgeroepen tot Foute Kersttruiendag.

Het idee achter de actie is dat mensen door een amodieuze trui met kerstmotief aan te trekken de aandacht vestigen op vluchtelingenkinderen in landen als Syrië en Afghanistan en geld inzamelen om hen te helpen.

,,Veel kinderen hebben op hun vlucht alles achter moeten laten, hebben vaak niet meer dan de kleren die ze dragen”, legt directeur Pim Kraan van Save the Children de logica uit. ,,Ze kunnen niet ontsnappen aan de kou.”

De eerste Foute Kersttruiendag was vorig jaar. Onder anderen toenmalig minister Jet Bussemaker liet zich toen overhalen om een foute trui aan te trekken door haar ambtenaren, die 4000 euro inzamelden. Met de opbrengst kocht Save the Children onder meer warme kleding, dekens en kacheltjes.

Diverse organisaties hebben hun medewerking toegezegd. Zo houdt hogeschool InHolland in Den Haag een ‘foute kersttrui kerst event’ voor het goede doel. QMusic draait foute kerstmuziek. Voor elke honderd donaties gaat de radiozender daar een uur langer mee door.

Wie Madame Tussauds in Amsterdam de komende dagen bezoekt in een foute kersttrui, krijgt 5 euro korting.